Sfaturi practice pentru prelungirea vietii aparatelor frigorifice

Preturile la aparate frigorifice sunt astazi foarte accesibile, daca ne gandim la produsele de baza, din categoria entry-level. In acelasi timp insa momentul in care apar primele defectiuni este tot mai rapid fata de momentul cumpararii. Pe piata romaneasca se constata un interes tot mai mare al clientilor spre produsele de calitate superioara, din clase energetice mai bune (A+ sau chiar mai eficient) si cu functii mai avansate. Se spera astfel la investitii mai sigure pe termen lung, care sa determine cat mai tarziu apelarea la firme de reparatii frigidere.

Totusi, dincolo de alegerile facute in momentul achizitiei, consumatorii trebuie sa tina cont si de alte sfaturi practice, pentru a prelungi cat mai mult durata de viata a acestor aparate electrocasnice. Totul incepe chiar in timpul transportului, care ar trebui sa se faca doar cu frigiderul in pozitie verticala; daca este nevoie sa fie aplecat ori culcat (de evitat in principiu), frigiderul sa fie tinut cu usa in partea de jos.

Indiferent de tehnologia utilizata, orice frigider poate fi afectat negativ daca este asezat in apropiere de surse de calura - in special aragaz, cuptor, plita. Nu se recomanda ca aparatul frigorific sa fie instalat nici langa fereastra, unde lumina soarelui va bate pe el in mod direct (si unde poate fi chiar efect de sera).

"Nu dezghetati fortat gheata cu obiecte ascutite,riscati strapungerea elementului de racire (vaporizatorul) si implicit pierderea freonului", avertizeaza specialistii de la un centru de service specializat in reparatii de frigidere. O alta necesitate legata de asezarea frigiderului in locuinta este pastrarea unui spatiu de minimum 10 cm fata de pereti, in special in zona din spate. Si asta deoarece frigiderul are in spate ori in peretii laterali un gratar (schimbator de caldura), cu ajutorul caruia se face transferul de caldura. Daca ventilatia de aer a acestui gratar este suficienta, racirea in interiorul frigiderului va fi la un nivel optim.

Astfel de informatii sunt de fapt prezentate si in instructiunile de utilizare ale frigiderelor si ale combinelor frigorifice, insa foarte multi consumatori nu citesc deloc aceste date sau o fac doar superficial, fara sa tina cont de recomandari. Greselile utilizatorilor pot determina chiar invalidarea garantiei legale!

Cautari de centre de service frigidere si combine frigorifice Bucuresti sau alte orase din tara sunt tot mai dese in mediul online. Specialistii unui astfel de service din Capitala subliniaza ca modul de utilizare poate influenta pozitiv sau negativ durata de viata a aparatului. Mai ales daca este cumparat un aparat de calitate superioara, acesta poate functiona foarte mult timp, doar cu eventuale reparatii ce nu implica mari costuri. Oricand apare o problema trebuie chemat un specialist si nu trebuie incercate improvizatii.