Mobilitatea - unul dintre cele mai importante avantaje in tarile membre UE

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a venit cu multe avantaje, in special in plan economic. O piata libera inseamna posibilitatea de a vinde usor marfuri peste granita, o piata mai mare de desfacere pentru orice firma din Romania si acces mai ieftin si mai simplu al romanilor la produse de la producatori din alte tari ale Uniunii Europene. Fonduri europene, legislatie, accent pe educatie si politica anti-poluare, lupta impotriva coruptiei - iata doar cateva alte avantaje care s-au resimtit in tara noastra in urma aderarii la Uniunea Europeana.

Totusi, peste toate acestea, romanii beneficiaza de mobilitate - pot calatori fara vize in Uniunea Europeana si pot avea acces chiar la educatie si la piata de munca din alte tari europene, mult mai simplu decat inainte de 2007 (anul aderarii Romaniei la UE). Oricand poti calatori in tari precum Germania, Franta sau Belgia fara sa ai nevoie de pasaport, ci doar cu cartea de identitate.

Nu este necesar sa faci demersuri speciale, pur si simplu cumperi un bilet de calatorie si poti ajunge unde doresti. Daca gasesti un job intr-o tara din UE, poti ramane acolo pe termen lung, practic nelimitat. De fapt, daca bugetul iti permite, poti calatori oriunde doresti si poti sa te stabilesti chiar in alte tari europene.

Mobilitatea persoanelor in Uniunea Europeana ajuta mult si serviciile de turism. Romanii sunt acum clienti importanti chiar si in statiuni din Austria sau Franta. La randul lor, unitatile de cazare din tara noastra gazduiesc turisti straini care calatoresc prin Uniunea Europeana, simtindu-se mai in siguranta decat in afara acestui spatiu.

Dreptul la mobilitate nu este doar pentru oameni, ci si pentru... animale. Romanii pot calatori usor alaturi de animalele de companie sau le pot trimite pe acestea prin servicii specializate de transport in tari precum Germania, Austria, Olanda, Belgia, Ungaria, Franta sau Anglia. Exista, desigur, anumite prevederi legislative cu privire la transportul animalelor de companie in Uniunea Europeana, insa acestea pot fi indeplinite cu usurinta de catre orice cetatean roman. Fiecare animal trebuie sa aiba emis un pasaport european.

La acest capitol al mobilitatii animalelor merita mentionata si existenta unor servicii dedicate de transport international de pisici si caini. O firma cu sediul in Bucuresti, care detine website-ul www.transport-pisici.net, este autorizata de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si poate transporta animale vii in Uniunea Europeana, in cele mai bune conditii de siguranta, respectand astfel sanatatea animalelor, dar si pe cea a oamenilor cu care acestea intra in contact.