Declaratia 200 si declaratia 230 - caile simple pentru donatii fara costuri

Pana la data de 25 mai 2017, orice contribuabil poate solicita redirectionarea catre un ONG a 2% din impozitul datorat catre stat, prin completarea si depunerea, dupa caz, a declaratiei 200 sau / si a declaratiei 230. Prima se depune in mod obligatoriu de catre persoanele care in anul 2016 au inregistrat venituri din activitati independente (de exemplu inchirierea unor proprietati, tranzactionarea pe piete de capital, practicarea de jocuri de noroc online etc.).

Cea de-a doua se poate depune optional de catre persoanele care in 2016 au avut venituri din salarii (contacte de munca). Practic, depunerea are sens tocmai in ideea de a "comanda" aceasta redirectionare catre o asociatie sau fundatie a 2% din impozitul datorat statului. Declaratia 230 se completeaza simplu, fara date financiare, pur si simplu datele de identificare ale contribuabilului si datele ONG-ului ales. Pentru ca impozitul a fost deja platit catre stat (retinut de catre angajator inainte de plata salariului net), operatiunea nu mai vizeaza nicio plata. Pur si simplu, statul este "imputernicit" sa faca un transfer de bani catre o asociatie sau o fundatie.

Declaratia 200 se depune anual de catre anumite categorii de contribuabili. In lipsa acestei proceduri, ANAF va transmite o amenda, iar in cele din urma oricum se va ajunge la plata sumei datorate plus eventuale penalitati. Din pacate, dintre cei care depun declaratia 200, doar o parte aleg si redirectionarea celor 2% catre un ONG, situatie generata mai ales de lipsa informarii. Aceasta "donatie" nu are absolut niciun cost si este o metoda de finantare a ONG-urilor, indiferent de sfera lor de activitate.

Orice persoana poate alege orice asociatie sau fundatie doreste. Unele ONG-uri isi mobilizeaza voluntarii pentru a obtine cat mai multe astfel de donatii indirecte. Pe internet se pot gasi formulare 200 si formulare 230 direct completate cu datele ONG-urilor, proces ce reduce si mai mult efortul contribuabililor dornici de a ajuta societatea.

"Si tu poti ajuta astfel de persoane prin intermediul fundatiei noastre. Printr-un gest simplu, asa cum este completarea unui formular, puteti ajuta foarte mult. Acest gest nu va costa nimic, sunt bani care oricum se duceau la bugetul statului. Cum puteti face asta? Descarcati formularul potrivit", este spre exemplu indemnul Fundatiei Refresh, care actioneaza in special pentru ajutorarea familiilor ajunse in situatii limita.