Noile trenduri pe piata de mobila din Romania

Se spune adesea ca Romania exporta o mare cantitate de lemn, dar importa mobilier. Este adevarat, insa trebuie spus ca tara noastra se descurca foarte bine, prin companiile private, si in sectorul de productie de mobila - pe toate segmentele de pret. Chiar si branduri de top la nivel international in ceea ce priveste volumele, asa cum este Ikea, se bazeaza si pe fabricile din Romania.

Apoi, exista jucatori locali pe piata de mobila, dar si branduri nationale. Unele firme cauta sa raspunda micilor comenzi din zona geografica apropiata, altele se bazeaza pe contracte de export - la acest capitol, vorbim in special de mobila de foarte buna calitate, mobila din lemn masiv. In paralel, trebuie evidentiat faptul ca exista si lanturi nationale de magazine de mobila, unele lucrand doar in regim "la comanda".

Clientii cauta linii moderne, dar exista si doritori de variante clasice de mobila. Se cauta mai nou nu doar variantele miniaturale, ci si cele mai extinse, biblioteci - cartea incepand sa fie din nou "la moda", chiar daca cititul nu este atat de popular. In foarte multe cazuri, fabricile de mobila nu insista pe stocuri, ci expun mai degraba in showroom-uri, la expozitii ocazionale si pe internet. Mai departe, clientul alege si comanda, urmand sa primeasca produsul intr-un anumit interval de timp.

Pe piata locala de mobila se imprumuta adesea trenduri internationale in materie de design, in special din tarile foarte dezvoltate in Europa. Un trend in sine este insa diversificarea: este greu sa ajungi la clienti daca, in calitate de producator, nu ai o gama foarte larga de produse, pentru a atinge pe cat posibil toate preferintele.

Piata de retail in materie de mobilier este tot mai fragmentata. Pe segmentul de mic mobilier exista mai nou si prezenta comerciantilor din retail modern universal (hipermarketuri, supermarketuri, discounteri). In schimb, comenzile de mobila de bucatarie, living si dormitor se bazeaza in continuare pe retail specializat si pe magazine de tip do it yourself.

In zona de mobila lemn masiv, merita atentie producatorii locali precum www.ronexprod.ro, adica branduri mai putin cunoscute publicului larg, insa care sunt descoperite de cei ce cauta mobilier de calitate ridicata. Producatorul din acest exemplu are experienta indelungata pe piata (peste 20 de ani) si, evident, este un exportator de succes.