Cat de pregatita este compania ta pentru o eventuala noua criza financiara

Recent s-a marcat in mod oficial implinirea a 10 ani de la declansarea celei mai recente crize financiare globale, cea care a lovit intreaga lume incepand cu anul 2008. Aceasta s-a resimtit puternic si in Romania pentru cativa ani, timp in care s-au diminuat salariile in mediul privat si in cel de stat, iar multe companii au fost inchise ori au trecut prin perioade de insolventa. A fost cu siguranta un mediu de business foarte ostil pentru orice companie, fie ea IMM sau corporatie. Insa IMM-urile au fost cele mai lovite, pentru ca ele in mod uzual au la dispozitie mai putin cash si isi finanteaza mai greu activitatea in conditii de furtuna financiara.

In prezent, dupa ani de crestere economica sustinuta, pietele financiare din Europa, Asia si Statele Unite ale Americii se intreaba tot mai mult cand va veni urmatoarea criza financiara, cand va ajunge economia la o noua etapa de corectie agresiva. Tot mai multe discutii sunt pe aceasta tema si momentele vehiculate par sa fie extrem de apropiate: 2019 sau 2020, cel tarziu 2021. Evident, nimeni nu poate estima cand acest lucru se va intampla si in ce mod, insa cu siguranta se va intampla mai devreme sau mai tarziu.

Cat de pregatita este compania ta pentru o eventuala noua criza financiara? Ai invatat din greselile realizate in trecut? Conteaza foarte multe aspecte, de la modul in care functioneaza echipele tale, pana la datoriile financiare pe care ti le-ai asumat. Exista companii care se bazeaza pe linii de finantare si credite pe termen lung, iar acolo este un pericol real in cazul in care, brusc, incasarile ar scadea pentru o perioada. Si asta in conditiile in care cele mai multe firme se bazeaza pe planuri care vizeaza cresteri progresive!

Tipul de management este foarte important pentru soliditatea unei companii. Este important ca gradul de risc asumat sa fie cat mai mic, pentru a exista protectie in caz de probleme neasteptate. Trebuie urmarita eficienta fiecarui tip de activitate, iar investitiile trebuie sa fie facute astfel incat accesul la cash sa fie posibil destul de usor. Ideala este implementarea unor solutii ERP care sa permita controlul modului in care se desfasoara afacerea, in orice moment, de oriunde. Accesul la date trebuie sa fie realizat usor, iar eventualele erori sa fie rezolvate rapid.

Este de preferat sa actionezi mereu, ca antreprenor, intr-un mod cat mai prudent, sa nu-ti asumi riscuri inutile pe termen lung si sa te focalizezi pe consolidare in primul rand, apoi pe crestere solida, pe baze reale.