Albinele nu ne ofera doar miere

Exista multe produse pe care ni le ofera albinele. Mierea este cu siguranta cel mai cunoscut dintre aceste produse apicole, dar multe alte bogatii se regasesc intr-un stup. Sa aflam impreuna care sunt aceste produse si care pot fi proprietatile lor si utilizarile lor.

Mierea este produsa de albine din substantele zaharoase pe care le colecteaza in natura. Sursele de aprovizionare sunt nectarul, care este produs din plante cu flori (angiosperme). Pentru plante, nectarul serveste la atragerea insectelor polenizante, in scopul de a asigura fertilizarea florilor. Compozitia nectarului variaza in functie de plantele care il produc. Oricum sunt toate compuse in principal din zaharuri, cum ar fi zaharoza, glucoza, fructoza, maltoza, izomaltoza si apa.

Odata ajunsa in stup, albina prelucreaza nectarul, il imbogateste cu substante care il transforma intr-un aliment, care trebuie apoi deshidratat pentru a asigura conservarea. Cand umiditatea mierii este redusa la un procent de 17-18%, aceasta este ideala pentru a fi depozitata in celulele fagurelui si sigilata cu un strat subtire de ceara bogat in propolis. Calitatea mierii depinde de cativa factori esentiali: sanatatea mediului, clima si priceperea apicultorului.

Polenul este samanta masculina a florii si este colectat de albine pentru a hrani larvele. Contine multe elemente hranitoare, inclusiv vitamine, aminoacizi si saruri minerale. Polenul reprezinta un produs potrivit pentru convalescenti, copii si adulti fara pofta de mancare si, in general, pentru toti acei care doresc sa se simta mai bine. Contine in mod natural substante capabile sa previna si sa trateze mai multe tipuri de afectiuni.

Propolisul este o substanta ceroasa si rasinoasa care variaza in culori de la galben-brun la maro intunecat, uneori aproape negru, cu o consistenta dura si pastoasa la temperatura camerei. Propolisul are o actiune masiva antibacteriana, dar este si antioxidant, vasoprotector si imunostimulant, contine minerale, aminoacizi, vitamine (A, C, B2, B5, acid folic si alte vitamine B), polizaharide, acizi aromatici si flavonoide.

Laptisorul de matca este o substanta produsa de albine. Este singura hrana a reginelor de-a lungul existentei lor, ceea ce le permite sa traiasca mult mai mult decat toate celelalte albine. Latisorul de matca este poate cel mai "delicat" tonic, potrivit pentru copiii fragili, chiar daca sunt foarte mici; pentru persoanele in varsta, femei in timpul sarcinii si alaptarii, dar si pentru sportivi si studenti. Este capabil sa creasca vitalitatea corpului si starea de bunastare psihofizica, este un tonic excelent in epuizarea nervoasa, faciliteaza invatarea, ajuta memoria, regleaza apetitul si starea de spirit.

Ceara de albine este unul dintre produsele tipice ale stupului. Albinele o produc pentru a crea fagurii. Apicultorul recupereaza ceara inainte de centrifugarea fagurilor pentru a extrage mierea.
Ceara de albine este folosita pentru a lustrui mobilierul antic, pentru a face lumanari si artefacte si pentru produse cosmetice si de homeopatie. Inclusiv Stradivarius isi lustruia faimoasele viori cu ceara de albine.

Veninul de albine este utilizat pentru tratarea bolilor reumatice, artritei cronice, anumitor boli inflamatorii si sclerozei multipla. Veninul este administrat pe zonele care trebuie tratate. Astazi este posibil sa extragem veninul din albina fara a provoca moartea ei. Veninul de albine este de asemenea continut in diverse preparate - creme, lotiuni, tablete, picaturi - utilizate in tratamentul artritei, inflamatiei tendoanelor, articulatiilor si bolilor de piele.

Alte produse ale stupului sunt pastura, propolisul, fagurele si apilarnilul, fiecare cu proprietati uimitoare.