Vila chinezeasca cu doua etaje - printata 3D in 45 de zile

Printarea 3D, prototiparea sau fabricarea aditivată este un proces care a luat amploare în ultimii ani. Luând în considerare rapiditatea cu care evoluează tehnologia, această metodă poate ușura munca inginerilor - timpii de fabricație se micșorează de la câteva săptămâni la doar câteva ore. În plus, costurile sunt reduse, iar dificultățile în materie de design sunt soluționate ușor, spre deosebire de metodele tradiționale.

Cum funcționează prototiparea?

Totul începe cu un design virtual. Acesta poate fi realizat fie într-un program special, de tip CAD (Computer Aided Design), fie cu ajutorul unui scanner virtual. În acest caz din urmă, scannerul copiază structura unui obiect existent și produce o versiune digitală. Odată obținută această nouă versiune - poate fi printat un nou obiect, identic cu cel inițial.

Pornind de la modele digitale, procesul propriu-zis constă în realizarea unor obiecte tridimensionale solide. Forma finală este dată tocmai de aceste straturi puse cap la cap. Prototiparea 3D poate fi folosită în numeroase domenii - de la medicină și industria automobilelor, până la cea aero-spațială - sau chiar în construcții. Obiectul este creat strat cu strat, cu ajutorul unor filamente de printare 3D.

Care sunt limitele printării 3D?

Huashang Tengda este o compania de construcții din China care a reușit imposibilul. Folosindu-se de o asemenea tehnologie a ridicat o vilă cu două etaje, perfect funcțională, în 45 de zile. Astfel, clădirea este unul dintre cele mai mari lucruri printate vreodată, la construcția ei fiind folosite nu mai puțin de 20 de tone de beton. Hardware-ul 3D folosit a fost unul propriu, fapt care face ca reușita să fie cu atât mai importantă.

Oameni nu s-au oprit însă aici. Laboratorul Național Oak Ridge a reușit să printeze un instrument aero-spațial, în colaborare cu Boeing. Acesta a stabilit recordul pentru cel mai mare obiect tipărit cu ajutorul imprimantei 3D și face parte din structura unei aripi de avion.

Există tot felul de imprimante 3D. Unele pot produce obiecte mici, iar altele, asemenea exemplelor anterioare - clădiri întregi. Imprimanta 3D Ultimaker este o imprimantă care poate fi folosită și pentru uz personal. Doar gândește-te cum ar fi să folosești imprimanta 3D pentru a-ți produce propria încăltăminte!

Prețurile unor astfel de tehnologii variază în funcție de complexitatea obiectelor pe care le pot realiza, dar și a materialelor folosite.