Piata creditelor pe termen scurt a crescut puternic in ultimii ani

Criza financiara a schimbat puternic comportamentul de consum. In primul rand, este vorba despre capacitatea romanilor de a-si acoperi datoriile: tot mai putine persoane se incadreaza in cerintele bancilor pentru credite mari pe termen lung, deci achizitiile sunt destul de limitate. Povara creditelor neperformante a determinat multe institutii bancare sa fie extrem de exigente in aprobarea noilor finantari, astfel ca multe persoane aleg sa acceseze ofertele IFN-urilor, mult mai flexibile pe segmentul de imprumuturi de mica valoare, pe termen scurt.

Ce solutii exista pentru o persoana cu venituri mici sau medii, care isi doreste o suma de bani pentru acoperirea unei nevoi imediate, precum un aparat electrocasnic sau o scurta calatorie ori eventual plata in avans a taxei la facultate? Un card de credit poate fi solutie, caci se acorda teoretic mai usor decat un credit de nevoi personale fara ipoteca. Cardul de credit reprezinta insa o linie de finantare cu o anumita durata, are in general taxa de administrare (poate chiar si de emitere) si un important comision de retragere numerar, care se alatura dobanzii.

Cardul de credit este potrivit atunci cand este utilizat pentru plati direct la comercianti, online sau offline. Atentie insa, sunt si institutii care pot sa nu permita plata online cu anumite carduri de credit, din motive de siguranta. Multe banci si IFN-uri active pe piata cardurilor de credit au incheiat aliante cu anumiti comercianti, permitand plati in cateva rate (pana la 12) fara dobanda. Si aici trebuie maxima atentie, caci unele oferte pot avea anumite "capcane" - pot exista anumite comisioane speciale, chiar daca dobanda este zero.

Tot mai multe IFN-uri au devenit insa active pe segmentul de micro-credite de consum. Cei dornici de imprumuturi rapide nebancare trebuie sa fie insa foarte atenti la partenerul pe care si-l aleg, trebuie sa studieze cu atentie toate conditiile din contractul care va fi semnat. Este de preferat sa fie alese solutii cunoscute, de incredere, de la companii mari, cu notorietate.

IFN-uri precum Provident isi promoveaza solutiile de finantare inclusiv pe internet, astfel ca se pot solicita imprumuturi online cu foarte putina birocratie. In orice caz, clientul trebuie sa fie atent la toate conditiile financiare si sa se asigure ca stie de la inceput exact ce suma are de platit si mai ales cand.