Distileria Bioaldevin, inaugurata la Odobesti - investitie straina de 10 milioane de euro

Prima distilerie din România realizată integral cu capital străin a fost inaugurată astăzi la Odobesti, în judetul Vrancea de firma spaniolă Agrovin. Fabrica se numeste Bioaldevin si reprezintă o investitie de 10 milioane de euro, compania Agrovin fiind unul dintre cei mai importanti fabricanti si distribuitori de produse oenologice la nivel mondial. ”Deschiderea acestei fabrici este dovada că firmele străine si-au dat seama de resursele pe care le avem în România si sper ca investitiile lor aici să fie din ce în ce mai multe”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Nită, prezent la inaugurare. German Leon, presedintele Agrovin, a arătat în ce va consta activitatea industrială a Bioaldevin: ”Scopul este de a valorifica si utiliza complet produsele secundare rezultate în urma fabricării vinului: tescovina si drojdia. În prima fază o să producem alcool, acid tartric, seminte si fertilizanti pentru pamânt”.

Fabrica Bioaldevin îsi deschide portile cu 60 de angajati, însă activitatea ei se va extinde substantial în următorii ani, fiind preconizată investirea a încă 10 milioane de euro până în anul 2017. "În fazele ulterioare vor face produse sofisticate, cum ar fi taninuri, enocianina si electricitate”, a mai precizat presedintele German Leon.

Conducerea companiei spaniole apreciază că înfiintarea în România a acestei fabrici reprezintă o concretizare a tendintelor la nivel european în domeniul oenologic, domeniu reglementat prin Regulamentul 1308 din 2013, adoptat de Parlamentul European si de Consiliu. Înfiintarea de distilerii industriale, are un impact pozitiv direct asupra calitătii vinului de pe piată, asupra mediului si, nu în ultimul rând, asupra colectării taxelor în statele membre, prin accizarea produselor scoase pe piată. Se estimează că statul român va câstiga 50 de milioane de euro pe an din accizarea produselor fabricii.

Din investitia initială de 10 milioane de euro pentru construirea fabricii de la Odobesti, 4 milioane au reprezentat fonduri provenite de la Cofides, un parteneriat public-privat spaniol, înfiintat în urmă cu 25 de ani pentru a sprijini financiar investitiile spaniole în străinătate, din actionariatul căruia fac parte Ministerul Economiei si Competitivitătii din Spania, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), BancoSantander, Banco Sabadell si Banco Popular”.

Compania Agrovin  are o experientă de peste jumătate de secol în domeniul vinului. Din 1985, si-a diversificat activitatea la nivel mondial, activând cu succes si în domeniul berii, al uleiurilor si al apelor minerale, iar acum operează în peste 10 tări din întreaga lume, din China până în Africa de Sud. Pe piata din România este prezentă din 2007, prin firma Agrovin Products SRL, care, până în prezent, a activat în principal în domeniul distributiei de produse oenologice.