Parcurile Inimilor Fericite - campanie in sprijinul romanilor, pentru prevenirea accidentului vascular cerebral

Asociatia Natională pentru Protectia Pacientilor (ANPP) solicită includerea fibrilatiei atriale drept o prioritate în cadrul strategiei nationale de sănătate si, prin urmare, îmbunătătirea conditiilor de informare a pacientilor, de diagnosticare si de acces la tratament eficient conform standardelor internationale. Astfel, fibrilatia atrială va fi inclusă în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament compensat 100%, în baza protocoalelor terapeutice, avizate de Ministerul Sănătătii. Obiectivul final îl reprezintă preventia accidentului vascular cerebral determinat de fibrilatia atrială.

Asociatia Natională pentru Protectia Pacientilor, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România si Societatea Natională de Medicina Familiei, a desfăsurat în luna octombrie campania “Parcurile Inimilor Fericite”, o initiativă de informare si educare pentru descoperirea precoce a fibrilatiei atriale, una din cauzele majore ale accidentului vascular cerebral.

În cadrul acestui demers, ANPP a observat riscul ridicat la care este expusa populatia neinformată, insuficient diagnosticată si fără un tratament adecvat.

“Actiunea demarată de noi are ca obiectiv protejarea sănătătii românilor prin informare si acces la servicii medicale eficiente. Sperăm să putem trage un semnal de alarmă atât în rândul populatiei pentru a se prezenta la medic, precum si în rândul autoritătilor pentru a promova fibrilatia atrială drept prioritate în strategia natională de sănătate”, a declarat Vasile Barbu, Presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauza de mortalitate din România după bolile cardiovasculare si cancer, România fiind printre tările cu cea mai mare incidentă a accidentelor vasculare cerebrale. Anual, 65.000 de români suferă un accident vascular cerebral, o afectiune cu consecinte grave atât la nivel personal, cât si la nivel economic si social.

Fibrilatia atrială poate provoca un accident vascular cerebral

În România, peste 200.000 de români suferă de fibrilatie atrială, cu precădere persoanele în vârstă. Este o afectiune de multe ori fără simptome evidente, trecând neobservată de către pacient. Nediagnosticată la timp si netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afectiune medicală majoră cu urmări grave si uneori chiar fatale.

“Fibrilatia atrială este cea mai frecventă aritmie – este prima cauză de spitalizare pentru tulburări de ritm ale inimii. Este o povară pentru sistemul de sănătate, pentru pacient si pentru societate din cel putin două motive: primul - scade calitatea vietii, creste semnificativ necesitatea spitalizărilor, al doilea – creste mortalitatea de două ori prin complicatia sa cea mai de temut: accidentul vascular cerebral. Deseori, fibrilatia atrială este depistată după ce s-a produs accidentul vascular. Prin eforturile conjugate ale pacientilor si doctorilor din România, tara noastră se găseste în primele rânduri ale luptei de scădere a accidentelor vasculare determinate de fibrilatia atrială. Cele mai importante arme sunt educatia si informatia”, a explicat Dr. Anca Dan din cadrul Societătii Române de Cardiologie.

La nivel european, se apreciază că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afectiune tăcută, iar anual aproape 3 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectati de accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atrială.

Cercetările arată că fibrilatia atrială se asociază cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare.

Sute de români testati pentru afectiuni cardiace în cadrul campaniei “Parcurile Inimilor Fericite”

În cadrul campaniei peste 1200 persoane au fost testate pentru afectiuni cardiace la punctele de informare din cele mai mari parcuri din Cluj-Napoca, Timisoara si Bucuresti.  La punctele de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale, cei prezenti au beneficiat din partea medicilor cardiologi de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale si a pulsului.

Dintre acestia, 7% au fost identificati cu fibrilatie atrială, în timp ce aproape 60% au prezentat risc de a dezvolta afectiuni cardiace, conform testelor efectuate. Persoanele depistate cu simptome ale fibrilatiei atriale au fost îndrumate către medicul de familie pentru un control amănuntit.

Pacientul cu accident vascular cerebral:

Suferă o deteriorare importantă a calitătii vietii (imobilizare la pat, imposibilitatea de a se îngriji singur)

Necesită un tratament complex, cu costuri ridicate (spitalizare urgentă/ATI, medicatie)

Devine dependent de îngrijirile oferite de familie, ceea ce se traduce în final tot în costuri pentru societate (reducerea activitătilor productive ale membrilor familiei; încadrarea în categorie de handicap)

Se transformă dintr-un membru activ si productiv al societătii într-o persoană dependentă de îngrijirile oferite de comunitate

„Parcurile Inimilor Fericite” este o campanie de informare si educare initiată de Asociatia Natională pentru Protectia Pacientilor, în parteneriat cu Societatea Natională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie si Societatea Română de Neurologie, cu sprijinul Brystol-Myers Squibb, Pfizer, Bayer si Boehringer-Ingelheim.