Un roman genereaza peste 10 tone deseuri in fiecare an, peste dublul mediei in UE

Anual, cantitatea totală de deseuri generate la nivelul României este de 10,2 tone de persoană, peste dublul mediei UE. Doar cinci alte tări au produs mai multe deseuri pe cap de locuitor în UE în anul 2010: Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia si Suedia

96 % dintre europeni consideră că este important ca Europa să îsi utilizeze resursele mai eficient

La nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate în prezent în Europa si SUA ar fi suficiente pentru a hrăni 805 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică

Risipa alimentară este tema principală a initiativei “Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deseurilor”, sustinută de Comisia Europeană si desfăsurată sub sloganul„Haideti să hrănim stomacul, nu cosul de gunoi!”

Risipa alimentară constituie o problemă serioasă, media la nivel de gospodărie în vestul Europei, fiind de aproximativ 25% din totalul alimentelor cumpărate. Această risipă se traduce prin irosirea resurselor naturale utilizate pentru productia alimentelor respective, precum apă, energie, sol. Se estimează că, la nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate în prezent în Europa si SUA ar fi suficiente pentru a hrăni 805 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică.

Pentru a sprijini eforturile de reducere a risipei alimentare, Comisia Europeană organizează din 2009, Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deseurilor (EWWR), care anul acesta are loc în perioada 22-30 noiembrie. Axată în special pe deseurile alimentare, initiativa va înlesni autoritătilor publice, entitătilor private, scolilor si cetătenilor aflati în căutarea unui trai mai ecologic si mai inteligent, derularea a peste 9 000 de actiuni.

În cadrul campaniei au fost dezvoltate o serie de instrumente pentru cresterea gradului de constientizare cu privire la costurile risipei alimentare si la combaterea acesteia. Acestea sunt disponibile în limba engleză sub forma unor fise informative care contin sfaturi referitoare la modul în care poate fi evitată risipa alimentară, la posibilitătile de a găti folosind resturile alimentare, precum si la deprinderea compostării resturilor. Gospodăriile si întreprinderile pot încerca totodată să utilizeze calculatorul risipei alimentare, un instrument inovator care arată costurile acestei risipe.

Comisarul european pentru mediu si pescuit, Karmenu Vella, si-a exprimat sprijinul pentru această initiativă, cofinantată prin programul Life al UE. Deoarece risipa alimentară constituie o problemă serioasă, în acest an, accentul este pus tocmai pe modalitătile de stopare a risipei alimentare. Sloganului campaniei, „Haideti să hrănim stomacul, nu cosul de gunoi!”, invita utilizatorii de internet să acceseze pagina de web www.ewwr.eu pentru a afla ce pot face în sprijinul trecerii la o economie circulară – o economie în care produsele sunt concepute din start spre a fi reutilizate, reparate, refabricate si reciclate, mai degrabă decât incinerate sau depozitate în gropi de deseuri, o economie în care deseurile devin o resursă.

Anual, cantitatea totală de deseuri generate la nivelul României este de 10,2 tone de persoană, peste dublul mediei UE. Doar cinci alte tări au produs mai multe deseuri pe cap de locuitor în UE în anul 2010: Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia si Suedia.

Conform sondajului paneuropean Eurobarometru, derulat în decembrie 2013, 96% dintre europeni consideră că este important ca Europa să îsi utilizeze resursele mai eficient, iar 86% dintre acestia consideră că o utilizare mai eficientă a resurselor ar fi benefică pentru calitatea vietii din tara lor.