Ratele Prima Casa la garsoniere si la apartamentele cu doua camere sunt cu peste 20% mai mici fata de chiriile lunare

Rata lunară la garsonierele cumpărate în Capitală prin programul Prima Casă ajunge, în medie, si cu peste 20% mai mică fată de chiria medie lunară. Cea mai mare diferentă, de 23%, este înregistrată în Crângasi, Drumul Taberei, Giulesti si Militari, arată un studiu realizat de Banca Românească S.A.- Membră a Grupului National Bank of Greece - si Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România.

Si în Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% fată de chiriile lunare. Studiul comparativ, efectuat asupra cotatiilor medii din 9 zone ale Capitalei si din 9 orase din întreaga tară (Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Craiova, Oradea, Brasov, Ploiesti, Sibiu, Timisoara) reflectă principalele diferente între chiriile lunare si ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la institutia Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două camere si, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.

„O rată mai mică decât chiria si avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investitie într-o locuintă prin programul Prima Casă. Diferentele dintre rate si chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuinte – garsonierele si apartamentele cu două camere”, declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Românească.

De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni si Giurgiului (Sectorul 4, Bucuresti), un cumpărător prin programul Prima Casă plăteste o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chirias plăteste 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucurestii Noi, Grivitei, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, fată de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din Bucuresti (Tei, Colentina, Pantelimon).

„Cu exceptia apartamentelor din zonele centrale si nordul Bucurestiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orase ale tării se încadrează în acest program, singura exceptie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, subliniază Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

În Constanta, Craiova si Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari fată de chirii. „Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar si la un plus de aproximativ 20% fată de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuintă rămâne avantajoasă”, spune Dan Grigoriu.

Valoarea maximă finantată prin programul Prima Casă de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. De aceea, pentru toate locuintele care costă peste 60.000  de euro, rata prin Prima Casă este aceeasi, iar diferentele apar în valoarea avansului. De exemplu, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Mosilor, stefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro si o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeasi zonă, de 390 de euro. 

În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro si cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro). În Brasov, avansul de 2.850 de euro si o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuintă cu 3 camere.

De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.

Banca Românească este una dintre institutiile financiare importante care activează pe piata din România oferind clientilor săi, persoane fizice si juridice, o gamă largă de produse si servicii de calitate adaptate nevoilor fiecăruia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei si o retea natională de sucursale în majoritatea oraselor importante ale tării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piata bancară din România. În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, detinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Banca Românească este una dintre cele mai bine capitalizate bănci de pe piata locală, cu un indice de solvabilitate de cca. 18,5%.

National Bank of Greece este cel mai vechi si cel mai mare grup financiar din Grecia, fiind fondat în anul 1841 si listat la Bursa de Valori din Atena încă din anul 1880. Începând cu octombrie 1999, grupul este listat si la Bursa de Valori din New York (NYSE). National Bank of Greece are o experientă de 173 de ani, cu o puternică prezentă internatională prin cele peste 1.600 de unităti bancare.