Pozitia blocului, vecinatatile si vederea pot creste pretul unui apartament cu pana la 50.000 de euro

Pozitia blocului, vecinătătile si tipul de vedere sunt factori care pot creste pretul unui apartament în cadrul aceleiasi zone cu până la 50.000 de euro, conform unei analize efectuate de HomeFinders.

Consultantii HomeFinders au analizat principalele caracteristici ale unei proprietăti, care influentează pretul de tranzactionare, în zonele  semicentrale, centrale si de Nord ale Bucurestiului. Analiza relevă faptul că preturile locuintelor sunt dictate atât de factori generali, cât si de factori specifici fiecărei zone.

Cel mai important criteriu în alegerea unei locuinte si în stabilirea pretului de listare, indiferent de zonă, este pozitia imobilului si vecinătătile. În zona centrală, pe Bulevardul Unirii, în capătul vestic preturile apartamentelor sunt cu până la 10% mai mari decât cele ale apartamentelor din blocuri situate în capătul estic, spre Piata Alba Iulia.

În zona Nerva Traian, pretul este influentat de tipul constructiei. Aici, cumpărătorii preferă apartamentele în constructiile de tip monolit, care se găsesc pe Bd. Nerva Traian, Mircea Vodă si Octavian Goga, si sunt cu aproximativ 10-15% mai scumpe. Acest tip de constructie se regăseste, de regulă, în primul plan în cazul zonelor centrale, pentru blocurile situate pe bulevarde, în timp ce proiectele din planul doi sunt construite din prefabricate.

Un alt criteriu important pentru cumpărători este tipul de vedere al apartamentului. În zona centrală, pe Bulevardul Unirii, cea mai mare parte a clientilor preferă vederea stradală. Astfel, un apartament cu vederea la bulevard poate avea un pret cu până la 10.000 de euro mai mare decât un apartament similar, situat la acelasi etaj, acelasi bloc, dar cu vedere pe spate sau mixtă. De cealaltă parte, în zona 1 Mai, majoritatea cumpărătorilor preferă vederea pe spate. Acelasi lucru este valabil si pentru zona stefan cel Mare unde, fiind vorba despre un bulevard destul de aglomerat, apartamentele cu vederea pe spate au preturi cu 3.000 - 5.000 de euro mai mari decât cele cu vederea stradală.

În zona de Nord a Capitalei, în Herăstrău, în cazul unui apartament de trei camere cu vedere la parc, preturile pot să difere si cu 50.000 euro. Stradal, pe soseaua Nordului, cu priveliste directă către Parcul Herăstrău, un apartament de trei camere de 100 de metri pătrati utili se poate achizitiona cu un pret începând cu circa 300.000 de euro. Pentru un apartament identic, dar cu vedere spre spate, pretul porneste de la 250.000 de euro.  Tot în Herăstrău, dar în planul doi, unde blocurile sunt mai îngrămădite si sunt rare proprietătile cu vederea liberă, un apartament similar se tranzactionează cu un pret mediu de 170.000 euro.

În Aviatiei, principala zonă de interes pentru cumpărători este triunghiul soseaua Pipera – Alexandru serbănescu – Nicolae Caramfil, unde imobilele se află în apropierea statiei de metrou. Aici, preturile sunt cu peste 10% mai mari decât în celelalte zone din Aviatiei. De asemenea, un apartament situat la etajul doi este cu 2-3% mai scump decât un apartament de la etajul unu sau trei, si cu aproximativ 10% fată de apartamentele de la parter sau de la ultimul etaj.

“Cumpărătorii au devenit din ce în ce mai atenti la detaliile unei proprietăti si vânzătorii au învătat să speculeze avantajele existente. Pe segmentul premium, o priveliste frumoasă poate ajunge să coste chiar si cu 50.000 de euro mai mult decât un apartament similar, cu vedere neobturată, dar obisnuită. ”, declară Matei Malos, Managing Partner HomeFinders.ro.