Romania, atractiva pentru investitorii globali in 2015 si pe termen lung - analiza Tradeville

Al treilea val istoric de apreciere a dolarului ar putea fi acum la debut, aducând cu el, în mod traditional, riscul unor crize în economiile emergente, însă România nu este atât de vulnerabilă. Mai mult, recunoscând performantele economiei locale, cel putin în termeni relativi, investitorii globali ar trebui să manifeste un interes tot mai mare pentru bursa de la Bucuresti, în 2015 si pe termen mai lung.

Fată de laitmotivul economiilor emergente surprinse de aprecierea dolarului într-o postură dificilă, cu deficite de cont curent impresionante, finantate, de regulă, în moneda americană, România este bine pozitionată. Sistemul său financiar nu a trăit în ultimii ani vreo euforie a intrărilor masive de capital străin, care să riste acum o decontare brutală. Recent, a reusit chiar să posteze excedente de cont curent, în contrast cu anii dinaintea crizei din 2008.

Există si alte capitole foarte sensibile pentru investitori la care România înregistrează rezultate pozitive. Performanta economiei locale continuă să surprindă asteptările analistilor. România se situează în mod constant în topurile economiilor din Uniunea Europeană si se compară favorabil cu unele economii emergente care au fost incredibil de atractive în urmă cu numai câtiva ani, precum Turcia sau Brazilia. De asemenea, cursul de schimb al leului s-a dovedit a fi unul dintre cele mai stabile din lume. Iar viata politică nu s-a confruntat cu socuri teribile, stabilitatea devenind norma, nu exceptia.

Toti acesti parametri macro locali favorabili din 2014 ar trebui să rămână valabili si în viitor. Iar bursa locală de actiuni va continua să fie foarte atractivă, cu atât mai mult cu cât dividendele oferite de companiile listate la Bucuresti, inclusiv de nume cu capitalizări semnificative, se mentin la valori foarte mari comparativ cu dobânzile depozitelor bancare sau cele ale obligatiunilor guvernamentale.

În plan international, contrastul dintre economia SUA si multe dintre economiile importante, inclusiv China, va continua să se amplifice. America îsi revine excelent după criza financiară si economică din 2008, iar filierele acestei reveniri sunt structurale. Rezerva Federală va anunta anul viitor prima crestere a dobânzii-cheie după 2006 si, în acelasi timp, se va situa în mod deliberat în urma ciclului economic, semnalând că nu vrea să riste o deturnare a avansului pe care economia locală l-a marcat în ultimii ani.  Astfel, investitorii vor directiona tot mai multe capitaluri către sistemul financiar al SUA, iar această nouă directie va antrena o apreciere importantă si generalizată a dolarului american. Ar putea fi acum debutul celui de-al treilea val important de întărire a dolarului american, după cel de la începutul anilor '80 (sub administratia Reagan) si cel de la finalul anilor '90 (sub administratia Clinton).

Alte economii importante, precum zona euro si Japonia, confruntate cu performante mediocre ale economiilor si presiuni deflationiste severe, vor fi obligate să mentină abordări monetare ultra-relaxate. Din aceste motive, dincolo de episoade volatile punctuale, bursele de actiuni din economiile dezvoltate ar trebui să înregistreze aprecieri suplimentare. Post-criza din 2008, preferinta investitorilor pentru bursele de actiuni nu a reprezentat un pariu concentrat pe performanta economiilor, ci pe atractivitatea dividendelor într-un mediu al unei lichidităti excesive si disponibile la costuri exceptional de mici.

Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist, Tradeville

Tradeville este lider de piată în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzactionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a mentinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si pe primele două pozitii în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.
Compania pune la dispozitia clientilor o gamă variată de produse – actiuni, obligatiuni, contracte futures, optiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferentă) pe actiuni si indici internationali, perechi valutare si mărfuri, fonduri de investitii precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investitii, printre altele – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele si portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în functie de profilul lor de risc.