ETF BET Tradeville: ETF-ul cu expunere pe BVB, singurul in teritoriu pozitiv din regiune

Pentru investitorii care urmăresc să obțină expunere pe Europa Centrală și de Est la nivel de regiune sau de țară printr-o singură investiție într-un fond listat (ETF) care copiază structura unui indice există prea puține opțiuni, iar printre acestea, ETF-ul care urmărește indicele BET al Bursei de Valori București, ETF BET Tradeville, a reprezentat singura variantă câștigătoare în 2014, cu un avans de peste 9%. Celelalte ETF-uri cu expunere exclusivă pe indici agregați din regiune au adus pierderi de până la 50% pentru investitori.

Astfel, în condițiile în care bursa de la Moscova a fost dramatic afectată de căderea cotaţiilor petrolului şi de criza valutară a rublei, Market Vectors Russia ETF (RSX) și iShares MSCI Russia Capped ETF (ERUS), listate la NYSE, au pierdut anul trecut 49% și 47% din valoare. SPDR S&P Russia ETF (RBL) a pierdut, la rândul său, peste 47%. Nici ETF-urile cu expunere agregată pe Polonia nu au avut rezultate mai bune, iShares MSCI Poland Capped ETF (EPOL) și Market Vectors Poland ETF (PLND), listate la NYSE, marcând declinuri de 19% și, respectiv, 21%.

iShares MSCI Emerging Markets Eastern Europe (ESR) și SPDR S&P Emerging Europe (GUR), listate pe bursa din New York, au afișat pierderi de 39% și, respectiv, 31% la finalul anului trecut, în condițiile în care au investiții relativ diversificate în Polonia, Ungaria, Cehia, Turcia și Grecia (ultimele două doar în S&P Emerging Europe), dar cea mai mare pondere a fondurilor, de 62% și, respectiv, 42%, au rămas investite în companii rusești.

”ETF BET Tradeville rămâne cel mai potrivit vehicul de investiţie pentru investitorii care vor să beneficieze de performanța excelentă a bursei de la Bucureşti, atât în termeni absoluţi, cât şi comparativ cu alte pieţe emergente şi de frontieră”, a comentat Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville.

Unicul ETF cu expunere agregată pe piaţa românească de acțiuni, ETF BET Tradeville a înregistrat un avans de 9.1% în 2014, după o performanță semnificativă, de peste 26%, în 2013 și un câștig cumulat de 45% de la lansare (vara 2012). ETF BET Tradeville este listat la Bursa de Valori București (BVB).

În ceea ce priveşte 2015, perspectivele burselor de acţiuni din Europa de Est sunt mixte: „Pe de o parte, performanța economiilor din regiune, puternic conectate la Zona Euro, este foarte probabil să rămână mediocră, iar valutele din regiune ar trebui să sufere deprecieri competitive suplimentare. Pe de altă parte, băncile centrale din regiune sunt angajate în cicluri foarte pronunţate de relaxare monetară, iar în zona euro o relaxare monetară cantitativă autentică este iminentă”, este de părere Mihai Nichişoiu, care subliniază că „bursa de la Bucureşti are, însă, din nou şansa unei decuplări favorabile investitorilor. O serie de factori precum includerea BVB în categoria piețelor emergente, relaxarea monetară așteptată din partea Băncii Centrale Europene, subevaluarea companiilor listate din perspectiva multiplilor, precum și perspectivele bune ale economiei locale mențin pozitiv outlook-ul pieței românești”. 

Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe primele două poziții în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.
Compania pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse – acţiuni, obligaţiuni, contracte futures, opțiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri, fonduri de investiții precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiții, printre altele – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele și portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcție de profilul lor de risc.