Piata imobiliara ar putea creste cu 5% in Romania in 2015, considera REMAX

Potrivit analizelor RE/MAX, lider mondial în real-estate si franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, piata imobiliară din România va înregistra în acest an o crestere usoară, după ce în 2014 s-a simtit deja un reviriment. „Estimăm că anul acesta vom asista la o crestere cu circa 5% a pietei imobiliare, această evolutie fiind influentată atât de contextul european, cât si de facilitătile pe care le oferă băncile în ceea ce priveste creditarea si de programul Prima Casă”, a declarat Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

Potrivit afirmatiilor sale, revirimentul pietei imobiliare s-a putut observa încă din 2014. Astfel, analizele RE/MAX arată o crestere tot mai mare a numărului de proiecte imobiliare aflate fie în stadiul de proiect, fie deja demarate, în principal în orasele cheie din România, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Brasov sau Timisoara.

„Această evolutie era de asteptat, mai ales în contextul în care cea mai mare parte a pietelor mature din Europa se află deja  pe un trend ascendent. Pe termen mediu, estimăm că se vor observa cresteri de 5% de la an la an, în următorii 5 ani, în conditiile în care economia globală si cea europeană rămâne stabile”, a mai spus Răzvan Cuc.

Reprezentantul companiei a mai adăugat că această evolutie este una firească si că perioada de boom imobiliar, când atât piata, cât si preturile propritătilor aveau cresteri majore de la an la an, nu se va mai repeta foarte curând.

Cum s-a schimbat atitudinea consumatorului

Potrivit analizelor RE/MAX, anii de criză economică au adus schimbări majore si în ceea ce priveste atitudinea românilor atunci când sunt în căutarea unei locuinte.

„În perioada de boom imobiliar, cea mai mare parte a românilor investeau în proprietăti de care nu aveau neaparat nevoie, cu suprafete foarte mari care, dincolo de costul de achizitie ridicat, implicau si cheltuieli foarte mari de întretinere. Astăzi însă atitudinea s-a schimbat radical”, a afirmat Răzvan Cuc.

Astfel, românii care caută astăzi o locuintă sunt mult mai sceptici si foarte atenti la detalii. Potrivit reprezentantului RE/MAX, majoritatea iau decizia într-un timp mai lung si analizează îndelung nevoile pe care le au.

„Astăzi nu se vând decât un procent mic din spatiile locative direct din plansetă, clientii asteptănd să vadă proiectele terminate si finisate pentru a fi siguri că iau cea mai bună decizie”, a încheiat acesta.

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiintată în 1973 în Denver, are astăzi peste 6.500 de birouri si peste 97.500 de agenti afiliati în mai mult de 95 de tări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 31 de tări, cu peste 1.500 birouri si  mai mult de 13.000 de agenti, continuând să se extindă.
În România, RE/MAX România a încheiat anul 2014  cu doisprezece francize în sase mari orase din tară. Pentru 2015, planurile companiei se vor concentra pe Bucuresti si pe dezvoltarea retelelor din orase precum Timisoara, Iasi si Constanta.