Declaratia 200 pentru veniturile din anul 2014 - termen de depunere 25 mai 2015

Tot mai multe persoane incearca sa lucreze pe cont propriu prin diverse forme de colaborare, in general pe langa activitatea principala platita sub forma de salariu. Exista zone de activitate in care proiectele speciale sunt destul de dese, la fel si platile altfel decat pe baza de contract de munca. Bursa de Valori Bucuresti atrage si ea tot mai multi investitori persoane fizice, prin programele de informare pe care le-a derulat intensiv in ultima perioada. Toate persoanele care au realizat in anul 2014 venituri din activitati independente (orice venituri in afara celor din salarii) trebuie sa completeze si sa depuna la ANAF formularul 200 model 2015.

Declaratia 200 este formularul care trebuie depus la Anaf de catre toate persoanele care au realizat anul anterior venituri in bani sau in natura, pe teritoriul Romaniei, care provin din:

- profesii liberale (avocat, notar, profesii medicale, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, in conditiile legii)

- PFA (toate persoanele care isi desfasoara activitatea comerciala ca si persoane fizice autorizate

- venituri din drepturi de proprietate intelectuala (brevete si inventii, drepturi de autor, drepturi conexe, know how)

- cedarea folosintei bunurilor (de exemplu inchirierea unui imobil sau a unei masini)

- activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in timp real

- alte activitati

Dupa cum se poate lesne vedea paleta activitatilor este foarte larga, sute de mii de romani avand obligatia de a completa si depune aceasta declaratie 200, termenul limita din 2015 (pentru veniturile din 2014) fiind 25 mai.

Prin declaratia 200, persoanele care doresc pot redirectiona 2% din impozitul pe care il datoareaza statului catre un ONG. La linkul de mai sus gasiti formulare completate cu detaliile Fundatiei Refresh, o fundatie cu preocupari caritabile, ecologice si nu numai: Fundatia Refresh, CIF: 25197413, IBAN: RO84RZBR0000060011459528. Instructiunile de completare a declaratiilor 200 le gasiti pe site-ul Fundatiei Refresh.

Totodata daca doriti sa redirectionati sumele in alta parte, puteti face asta descarcand formularul necompletat si completandu-l cu detaliile unei alte fundatii, cum ar fi Crucea Rosie, Fundatia pentru Smurd sau orice alt ONG pe care doriti sa-l sprijiniti in activitatea sa non-profit.