Banca Transilvania se implica in gestionarea creditelor in franci elvetieni de la Volksbank Romania

Banca Transilvania a primit aprobarea Consiliului Concurentei pentru a se putea implica în gestionarea creditelor în franci elvetieni de la Volksbank România. Derogarea de la legile concurentei a fost acordată ca urmare a demersului juridic al BT, pentru a prezenta mai repede solutii în acest sens.

Oferirea unui plan viabil de conversie a împrumuturilor în franci elvetieni este considerat de Banca Transilvania un act de responsabilitate socială din partea sa, chiar dacă prezentarea unor solutii în acest sens nu reprezintă o obligatie contractuală între BT si Volksbank România.

Datorită derogării Consiliului Concurentei, Banca Transilvania va putea propune mai repede  alternative pentru clienti, si anume la închiderea tranzactiei, în aproximativ 3 luni.

BT a făcut acest demers juridic pentru a avea astfel acces la date noi si pentru a cunoaste mai bine situatia clientilor Volksbank România cu credite în franci elvetieni.

Banca Transilvania va pregăti o serie de solutii în favoarea clientilor Volksbank România, ceea ce presupune cunoasterea aprofundată a portofoliului în franci elvetieni a băncii respective, precum si consultarea cu BNR, Ministerul Finantelor Publice si, după caz, cu foruri legislative.

BT a semnat, în decembrie 2014, un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank România. Până la închiderea tranzactiei, etapele sunt următoarele: notificarea finală pentru obtinerea aprobării concentrării economice; obtinera aprobării BNR; majorare de capital la Volksbank România. Strategia BT va putea fi implementată doar la închiderea trazactiei dintre Banca Transilvania si Volksbank România.

În prezent, Banca Transilvania este cea mai mare institutie bancară cu capital privat majoritar românesc si se află pe pozitia a treia în topul băncilor din România, cu o cotă de piată în functie de active de 9,7%.

Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania: “Salutăm decizia Consiliului Concurentei de a ne acorda mai repede accesul la datele clientilor Volksbank România. Dorim să ajutăm clientii Volksbank România care s-au împrumutat în franci. Practic, vrem să replicăm bunele practici ale Băncii Transilvania în relatia cu acesti noi clienti”

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari trei bănci din România, în functie de active, cu o cotă de piată de 9,7%. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM si Retail. BT are peste 6.000 de angajati, o retea formată din aproape 550 de sedii si 1,88 de milioane de clienti activi. Strategia băncii este sustinută de actionari internationali, Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC – Banca Mondială.