Importurile din China, mai scumpe cu 17-18% - analiza Tradeville

Importurile din China ar trebui să se scumpească în total cu 17-18%, dacă se iau în calcul atât evoluțiile cursurilor valutare din ultimul an, cât și cele anticipate pentru 2015. Astfel, ajustările valutare din ultimul an ar trebui să se reflecte într-o scumpire cu 12-13% a produselor chinezești în Europa, dar anticipările privind cursurile de schimb arată o majorare de preț suplimentară de aproximativ 5%.

Importurile locale în dolari americani, inclusiv cele din China și alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe în condițiile în care aprecierea globală a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro față de dolar va rămâne mai puternică decât cea a monedelor asiatice. Astfel, deși un dolar tot mai puternic va cumpăra mărfuri chinezești tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpăra tot mai puțini dolari și tot mai puține mărfuri chinezești. 

Este foarte probabil ca deprecierea yuanului în raport cu dolarul să continue și în 2015, dar aceasta nu se va traduce într-o ieftinire a produselor chinezești în Europa, întrucât autoritățile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronunțată a monedei locale față de moneda americană, de calibrul celei înregistrate de euro. Mai degrabă se va repeta scenariul din ultimul an, când yuanul s-a depreciat în fața dolarului pentru prima dată în cinci ani, dar ajustarea a fost de puțin peste două procente, în timp ce euro a pierdut 15% față de dolar în doar câteva luni. Prin urmare, China va continua să piardă în termeni de competitivitate în  Zona Euro, cea mai importantă piață de desfacere pentru exporturile sale.

Autoritățile chineze încearcă să instrumenteze o alunecare controlată a economiei, care nu mai aleargă la rate procentuale de creștere formate din două cifre. Aceasta impune o relaxare a politicii monetare (inclusiv via dobânzi mai mici) și o oarecare depreciere a yuanului, favorabilă și din punctul de vedere al competitivității pe piețele europene.

Anunțul BCE din ianuarie privind startul unui program masiv de relaxare monetară cantitativă (“QE”) a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru autoritățile de la Beijing și un argument în plus pentru deprecierea yuanului față de dolar, în pofida regimului valutar semi-flotant declarat oficial, în care moneda chineză este ancorată de cea americană.

Totuși, nu se poate vorbi de o depreciere de mare anvergură a yuanului față de dolar. Dacă Beijingul ar accepta acest scenariu, piața financiară chineză - și chiar cele globale - ar suferi turbulențe severe, prin ieșiri masive de capital din China, în condițiile în care oricum se așteaptă o inversare a fluxurilor la nivel global. După ce au urmărit miracole economice în Asia de Sud-Est, America Latina și chiar în nordul Europei, banii se vor întoarce acasă, în America. Un nou ciclu de restricționare monetară va începe în SUA cândva pe parcursul acestui an, când vom vedea prima creștere a dobânzii cheie după 2006, amplificând atractivitatea activelor financiare denominate în dolari americani, iar creșterea economiei americane va antrena investiții străine directe tot mai mari.


Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville


Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe primele două poziții în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.
Compania pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse – acţiuni, obligaţiuni, contracte futures, opțiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri, fonduri de investiții precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiții, printre altele – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele și portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcție de profilul lor de risc.

Lider în implementarea inovaţiilor tehnologice pe piața de capital, Tradeville oferă aplicaţii online simple pentru investitorii la început de drum, precum şi aplicaţii avansate şi customizabile web, desktop, pentru tabletă și telefon mobil, destinate traderilor activi. Compania este, de asemenea, recunoscută pentru promptitudinea serviciilor de asistență online furnizate prin chat-ul Live Help, cu răspunsuri în maximum 2 minute la orice întrebare în intervalul orar 09.00 – 18.00, și prin email, la adresa helpdesk @ tradeville.eu, cu răspunsuri în maximum 15 minute, în funcție de complexitatea solicitării.

Pentru a evita orice conflict de interese, Tradeville nu este contraparte în tranzacțiile clienților pe derivate CFD.