UniCredit Tiriac Bank - profit net consolidat de 143,8 milioane lei in 2014

Veniturile operationale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank s-au plasat la un nivel robust anul trecut - de 1,54 miliarde lei (346 milioane euro) – in contextul subtierii continue a marjelor de dobanda din piata. Cheltuielile operationale au atins nivelul de 780 milioane lei (175,5 milioane euro), in conditiile in care banca a continuat sa isi monitorizeze atent costurile. In consecinta, UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit operational confortabil, de 760 milioane lei (171 milioane euro) in 2014.

Profitul net consolidat inainte de interesul minoritar s-a plasat la 143,8 milioane lei (32,3 milioane euro) in 2014, in timp ce profitul net dupa interesul minoritar a fost de 118 milioane lei (26,5 milioane euro).

Provizioanele pentru credite au ajuns la 600 milioane lei (135 milioane euro) la finalul anului trecut. La fel ca in anii precedenti, banca a analizat atent riscurile efective si potentiale, reflectandu-le adecvat in nivelul de provizionare.

Indicatorii financiari ai UniCredit Tiriac Bank releva o pozitie echilibrata versus sistem bancar: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 4,7 % la finalul anului 2014, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,4%. Raportul intre costuri si venituri s-a situat la un nivel de 50,7%.

UniCredit Leasing isi mentine pozitia de lider al pietei de profil, cu un volum al noilor finantari acordate anul trecut de 201,5 mil euro si o valoare de achizitie a bunurilor finantate de 241,2 mil euro. Rezultatele bune pe acest segment au fost sustinute de dezvoltarea de servicii inovatoare, de crearea de produse de finantare pentru segmente din ce in ce mai specifice, precum si de incheierea de noi parteneriate cu furnizori de echipamente.

“Definitivarea transferului clientilor Corporate de la RBS Romania a marcat finalul anului 2014 pentru noi, trecerea in etapa de dezvoltare a business-ului preluat si de consolidare a pozitiei grupului UniCredit in Romania. Previziunile de crestere pentru 2015 sunt sustinute de indicatorii macroeconomici pozitivi – redresarea consumului, precum si de asteptarile de reluare a investitiilor in randul companiilor si autoritatilor. In acelasi timp, discrepanta momentana intre consum si cererea de credit ne determina sa fim moderati in anticipatiile noastre”, a spus Rasvan Radu, Country Chairman UniCredit in Romania si CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Volumul activelor consolidate la 31 decembrie 2014 a totalizat 32,4 miliarde lei (7,23 miliarde euro). Portofoliul de credite brute a ajuns la un volum de 22,8 miliarde lei (24,1 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 7,8% a finantarilor acordate IMM-urilor si cu 13,1% a creditelor acordate companiilor in intervalul decembrie 2013 – decembrie 2014.

Banca isi mentine orientarea catre segmentul IMM si spre cofinantarea proiectelor cu bani europeni. Pentru IMM-uri, UniCredit Tiriac Bank a implementat masuri de aprobare rapida a facilitatilor de credit si de eficientizare operationala a fluxurilor interne, reflectate in scurtarea timpului de raspuns si in general intr-o mai buna deservire a clientilor.

Segmentul cofinantarilor pentru proiecte cu fonduri europene a afisat si in 2014 o evolutie remarcabila in cazul UniCredit Tiriac Bank, in conditiile in care volumul aprobarilor de facilitati a crescut cu aproximativ 30% in 2014 fata de 2013. De asemenea, valoarea soldului utilizarilor creditelor de catre beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 18% in intervalul 31 decembrie 2013 -  31 decembrie 2014. Din total, aproximativ o treime reprezinta finantari in domeniul agricol, ceea ce confirma implicarea UniCredit Tiriac Bank in sustinerea acestei zone strategice a economiei romanesti.

In ceea ce priveste activitatea bancii in cadrul Initiativei JEREMIE („Resurse europene comune pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii”) lansata de Comisia Europeana (CE) si Fondul European de Investitii (FEI), UniCredit Tiriac Bank a sprijinit 216 IMM-uri prin facilitati bancare depasind 75 de milioane de euro.

Depozitele clientelei au ajuns la un volum de 15,9 miliarde lei (3,54 miliarde euro).

Banca dispune de lichiditate confortabila, atat din atragerea de resurse la nivel local, cat si din liniile de finantare puse la dispozitie de grup si de institutiile financiare internationale.

UniCredit Tiriac Bank avea la decembrie 2014 un numar de 184 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor grupului UniCredit Tiriac a ajuns la 3.357.

Rezultatele sunt prezentate in baza situatiilor financiare consolidate pentru grupul UniCredit Tiriac - care include UniCredit Tiriac Bank SA si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA si UniCredit Insurance Broker SRL - intocmite in conformitate cu IFRS adoptat de UE si aplicabil institutiilor de credit din Romania.

UniCredit Tiriac Bank este parte a UniCredit, grupul financiar european cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est. In Romania, UniCredit Tiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti. Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania prin intermediul urmatoarelor companii: UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Consumer Financing (UCFIN), UniCredit Leasing Corporation (UCLC), UniCredit Insurance Broker, Unicredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).