Principalele atractii ale bursei in 2015, alternative la dobanzile mici - analiza Tradeville

Principalele atractii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) în 2015 sunt ETF BET Tradeville, Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, Antibiotice, BRD, OMV Petrom si BVB, pe piata principală, iar în paralel, pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al bursei, actiunile unor companii de renume mondial: E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple si Facebook.

Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii românesti prin comparatie cu companiile din Vest, dar si cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligatiunilor guvernamentale, reprezintă principalul punct de atractie al pietei locale în 2015 si în viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe această piată sunt posibila includere a BVB în categoria pietelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), preturile rezonabile ale companiilor listate si o economie locală care avansează semnificativ mai bine decât media UE.

Cel mai accesibil instrument pentru a beneficia de avântul asteptat al BVB este fondul de investitii ETF BET Tradeville (TVBETETF), care replică structura indicelui BET si investeste, astfel, doar în companiile locale de tip ”blue-chip”. Investitorii în ETF-ul listat la BVB beneficiază de siguranta dată de diversificare, dar si de o lichiditate rezonabilă asigurată de existenta unui market-maker. Indicele BET si, implicit, pretul unei unităti de ETF ar trebui să se aprecieze cu circa 10% în 2015.

Dintre simbolurile disponibile investitorilor, Fondul Proprietatea (FP) va rămâne, foarte probabil, principalul punct de atractie si în 2015, prin prisma lichiditătii si a operatiunilor pe care le va desfăsura pentru a-si îndeplini obiectivul de reducere a discountului pretului actiunilor fată de VUAN la sub 15%. Pretul-tintă pentru FP se situează, astfel, în jurul valorii de 1 RON, indicând o apreciere potentială de aproape 15% fată de cotatia de închidere de ieri.

Alte două companii care vor rămâne în topul preferintelor investitorilor în acest an sunt monopolurile în domeniul transportului de gaze naturale si energie electrică Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), datorită dividendelor foarte mari. Pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul pret de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotatiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni. În acelasi sector al utilitătilor, E.ON SE (EOAN), disponibil pe segmentul ATS al BVB, este deosebit de atractiv în acest moment pentru că este subevaluat. E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilităti listate din lume după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfăsoară programe robuste de adaptare la noul mediu si are sanse bune de redresare. Conform estimărilor centralizate de Reuters, un pret-tintă în 2015 pentru EOAN ar fi 15 EUR, mai mare cu peste 11% fată de închiderea de ieri.

În industria defensivă a produselor farmaceutice, Antibiotice (ATB) are, pe lângă o cotă de piată importantă pe segmentul de medicamente generice, capacităti proprii de cercetare cu potential ridicat de a genera surprize pozitive. Prin urmare, consensul conform Reuters, la care ne raliem, vizează un pret-tintă de 0,67 RON/actiune si o apreciere potentială de aproximativ 10%. Investitiile în acest simbol trebuie adaptate, însă, la lichiditatea existentă. Compania care a inventat aspirina, Bayer AG (BAYN), atrage pe ATS investitorii orientati spre „blue-chips”. Fiind în prezent un concern global cu interese care variază de la farmaceutice la domeniul agricol sau productia de mase plastice, deosebit de solid si cu o fortă operatională impresionantă, grupul mai are un potential de apreciere de 4%, conform estimărilor Reuters, la un pret-tintă de 130 EUR/actiune.

În industria bancară, cea care ar trebui să beneficieze în mod special ca urmare a QE-ului BCE, se remarcă actiunile BRD, Commerzbank si JPMorgan (ultimele două disponibile pe ATS), cu o volatilitate medie mai ridicată decât cea a pietei, care le face atractive pentru investitorii cu un apetit mai ridicat pentru risc. Dacă nu mai apar suprize neplăcute, actiunile BRD - Groupe Société Générale (BRD) au un potential de crestere remarcabil pe termen mediu, dat de avantajele anvergurii locale combinate cu costurile scăzute de finantare prin intermediul grupului din zona euro. Consensul Reuters, pe care noi il împărtăsim, indică un pret-tintă de 10.25 RON/actiune. Una dintre cele mai mari bănci germane, Commerzbank AG (CBKN), ar trebui, de asemenea, să beneficieze de programul BCE si să se aprecieze cu peste 6%, conform estimărilor Reuters. JPMorgan Chase & Co (JPM), una dintre cele mai vechi si influente institutii bancare din SUA, se remarcă prin balansul intre profiturile bune si numeroasele litigii survenite în urma crizei din 2008, însă conceptul de „fortress balance sheet” (”bilant-fortăreată”), popularizat de CEO-ul băncii, oferă investitorilor o doză de confort în cazul scenariilor mai putin optimiste. Actiunile JPM au potentialul de a creste, conform consensului Reuters, cu aproximativ 14% fată de cotatiile curente.

În industria petrolului, actiunile OMV – Petrom (SNP) ar trebui să fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp si cărora nu le este teamă de volatilitate, având în vedere că dificultătile generate de scăderea pretului petrolului sunt tranzitorii. Petrom este lider pe piata locală de desfacere a carburantilor, detine cea mai mare si modernă rafinărie din tară si are perspective extrem de interesante în privinta zăcămintelor din Marea Neagră. Consensul din piată, cu care suntem în acord, reflectă aceste perspective si o apreciere potentială de peste 11%, printr-un pret-tintă de 0,42 RON/actiune. O companie cu un profil de risc mai ridicat, Deutsche Lufthansa (LHA), cea mai mare linie aeriană din Europa după numărul de pasageri si aeronave, poate beneficia în viitorul apropiat de pe urma unor preturi semnificativ mai mici ale combustibililor pentru aviatie. Conform estimărilor Reuters, actiunile LHA, disponibile pe ATS, mai pot urca cu circa 6% până la un nivel-tintă de 14,5 EUR.

Industria IT, reprezentată deocamdată la BVB doar prin companiile de pe ATS, rămâne, cum era de asteptat, extrem de atractivă si în 2015. Facebook Inc. (FB), care si-a dublat în 2014 profitul pe actiune comparativ cu anul precedent, este un exemplu clasic de ”growth-stock”, cu perspective de crestere de circa 18%, conform estimărilor Reuters, până la un pret-tintă de 90 USD. Google Inc. (GOOGL), cunoscut pentru motorul de căutare cu acelasi nume, sistemul de operare Android, ochelarii interactivi, masinile fără sofer si casele inteligente, are perspectiva unei reveniri de peste 10% până la maximul atins recent, de 610 USD. Cea mai mare retea socială din lume, Apple Inc. (AAPL), care a repetat recent, cu iPhone 6, succesele uriase din trecut, rămâne în topul preferintelor investitorilor, cu un pret-tintă, conform estimărilor Reuters, de 130 USD si potentialul de a-si continua aprecierea cu aproape 3%.

Vorbind de potentialul pietei locale pe termen mediu, nu se poate face abstractie de faptul că însăsi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este listată. Cu un management care a indus un suflu nou institutiei, ridicarea pragului de detinere de la 5% la 20% si perspective favorabile pentru următorii ani, această actiune nu poate fi ignorată de investitorii cu un apetit la risc usor mai ridicat.


Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville


SSIF Tradeville SA este autorizată de CNVM prin Decizia nr. 2225/15.07.2003.

SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natură, inclusiv financiară si nici nu se află (societatea, persoanele relevante din cadrul societătii sau orice persoane implicate cu acestea) în situatii de conflict de interese cu emitentii la care se referă materialul, cu exceptia actiunilor de pe ATS. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat în cadrul societătii o Procedură internă pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; în situatia în care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel târziu la data furnizării Rapoartelor. SSIF Tradeville SA nu îsi asumă responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte.

SSIF Tradeville SA publică o listă cu potentialele conflicte de interese si o raportare privind recomandările de tranzactionare pe site-ul său. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de încredere, însă nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora. Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate în altă monedă decât cea a statului de rezidentă a investitorului, câstigul estimat poate să crească sau să scadă ca urmare a fluctuatiilor monedei respective. Performantele trecute nu reprezintă garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.