O noua campanie publica anticontrabanda cu tigari, in judetele cele mai afectate

A fost lansată o nouă campanie publică de constientizare a efectelor profund negative ale contrabandei, care se va derula în perioada martie - iunie, în 15 judete din apropierea granitelor de vest, sud-vest, nord si nord-est, cele mai afectate de comertul ilegal cu tigarete. Campania se va desfăsura în parteneriat cu Directia Generală a Vămilor, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscală, cu sprijinul nemijlocit al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontieră Timisoara si al Inspectoratului de Politie Judetean Timis, fiind initiată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, cu sprijinul JTI. Mesajele campaniei au fost concepute de Publicis si vor fi distribuite de pastel, prin intermediul mai multor canale: presă, panotaj stradal, comunicare directă.

Piata neagră a tigaretelor a crescut brusc în ianuarie 2015 la 19,2%, fată de 15,4% în noiembrie anul trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel. Procentul de 19,2% bate recordul ultimilor patru ani, perioadă în care media comertului ilegal cu tigarete s-a situat la 14,7%.

„În ianuarie 2015, comertul ilegal cu tigarete a înregistrat cresteri importante în majoritatea regiunilor tării, comparativ cu noiembrie 2014. Cresteri semnificative ale comertului ilegal s-au înregistrat în regiunile Vest (plus 6,2 p.p., până la 29,4%) si Sud-Vest (plus 4,4 p.p., până la 26,3%). Regiunea cea mai afectată de piata neagră rămâne, ca si pe parcursul anului 2014, Nord-Est, care în ianuarie 2015 a înregistrat o crestere de 10,8 p.p., atingând 41,2%. Din punct de vedere al provenientei, si în ianuarie 2015 «cheap whites» au continuat să detină cea mai mare pondere pe piata neagră, si anume 51,3%. Ponderea produselor provenite din Moldova, Ucraina si Serbia rămâne relativ constantă (20,8%; 19,8%, respectiv 2,5%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„Lansăm această campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. În tările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, pretul unui pachet de tigarete este si de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandistilor este imens. Mesajul campaniei, «Aparentele însală», are rolul de a evidentia faptul că retelele de contrabandisti, începând cu furnizorii si terminând cu vânzătorii, profită îndeosebi de pe urma celor cu venituri modeste. Este nevoie ca fiecare dintre noi să înteleagă că piata neagră e o plagă pentru societate, iar cine cumpără un pachet de tigarete aparent «ieftine», de contrabandă, se lasă de fapt furat si contribuie direct la cresterea criminalitătii”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

„Avem cea mai extinsă frontieră externă a UE, de peste 2.000 de kilometri. Contrabanda cu tigarete, prin magnitudinea pierderilor cauzate la buget, este o problemă foarte serioasă la nivel national. Asa cum am mai declarat, este necesară o nouă strategie natională de combatere a comertului ilegal cu tigarete, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătătirea cadrului de reglementare si măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat  de către toate institutiile responsabile. DGV va continua si pe viitor să actioneze ferm în vederea reducerii contrabandei si va încuraja initiative precum cea de fată, menite să constientizeze gravitatea fenomenului. În momentul de fată, sunt active în aceste puncte, cu sprijinul producătorilor de tigarete, 33 de echipe canine specializate îndetectarea tigaretelor si 11 echipe canine cu dublă specializare – depistare droguri si tigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF si marii producători de tigarete, între DGV si Administratia Vamală din Moldova si Serbia, cu obiectivul combaterii traficului ilegal cu tigarete. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, vom dispune măsuri specifice de control al traficului în punctele vamale”, a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Directiei Generale a Vămilor.

„Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Politia de Frontieră Română a întreprins si va continua să aplice, independent sau împreună cu celelalte institutii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competentă, în vederea depistării si sanctionării persoanelor implicate în traficul ilegale cu bunuri de larg consum si produse accizabile, precum si retinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate. Dovadă stau actiunile operative desfăsurate permanent de institutia noastră pentru anihilarea grupurilor infractionale, precum si capturile de tigarete de contrabandă înregistrate în zona noastră de competentă.

Totodată, consider că un rol important în prevenirea si combaterea acestui fenomen îl au cetătenii, care pot sprijini autoritătile statului prin semnalarea unor astfel de activităti infractionale. Drept urmare, dorim să atragem cetătenii de bună credintă de partea autoritătilor de aplicare a legii. Astfel, oamenii pot apela cu încredere numărul de urgentă al Politiei de Frontieră, 021/9590, unde pot semnala sau sesiza săvârsirea unor fapte ilegale în zona noastră de competentă”, a declarat comisarul sef Iliută Cumpănasu, seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontieră Timisoara.

„În cadrul activitătilor de combatere a criminalitătii organizate, Inspectoratul de Politie Judetean Timis, alături de celelalte structuri teritoriale ale M.A.I., actionează pe sectorul transfrontalier pentru combaterea contrabandei cu tigarete si  tutun, în special pe căile de comunicatie si în localitătile de la frontiera cu Serbia. Astfel, sub coordonarea Inspectoratului General al Politiei Române si al procurorilor D.I.I.C.O.T., se desfăsoară frecvent activităti, în sistem integrat, cu politisti de frontieră, beneficiind de suportul de specialitate al ofiterilor D.I.P.I., pentru identificarea persoanelor si a grupărilor infractionale organizate, implicate în acte de contrabandă. În baza Planurilor de Cooperare, împreună cu I.J.J. Timis si Politiile locale, permanent se organizează actiuni specifice în municipiile si orasele timisene, pentru combaterea faptelor ilegale de comercializare stradală a tigaretelor si a altor produse accizabile. În colaborare cu reprezentantii administratiei fiscale se realizează un cumul de competente si o coordonare unitară pentru concentrarea resurselor în vederea combaterii eficiente a contrabandei, acontrafacerii siacomertului ilegal cu produse din tutun. Obiectivul Inspectoratului de Politie Judetean Timis este dinamizarea activitătilor desfăsurate de politisti în acest domeniu, pentru optimizarea rezultatelor”, a declarat comisarul sef de politie Ion Mirescu, Împuternicit seful Inspectoratului de Politie Judetean Timis.

„Cresterea abruptă a contrabandei din ianuarie este în mare măsură rezultatul politicilor fiscale necorelate cu eforturile de combatere. La aceasta se adaugă contextul geo-politic: conflictul din Ucraina, deprecierea grivnei si a leului moldovenesc, inflatia din Republica Moldova se reflectă în preturile tigaretelor din tările vecine si reprezintă un stimul pentru escaladarea contrabandei. În curând, intră în vigoare acordul de mic trafic România-Ucraina, ceea ce înseamnă că cetătenii din zonele limitrofe vor putea circula fără viză. Este, fără îndoială, un lucru lăudabil pentru istoria bunelor relatii dintre cele două tări, dar infractorii vor profita de această bresă. Chiar si o realizare îndelung asteptată în domeniul infrastructurii, cum este inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, are impact negativ asupra pietei legale a tigaretelor. Pentru că, pe frontiera internă a UE, între Bulgaria si România, nu mai există control vamal, transporturile de tutun si tigarete «cheap whites» sunt în crestere alarmantă. De aceea, este în interesul nostru să sprijinim eforturile autoritătilor si campaniile de acest gen”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova si Bulgaria.

Cele mai importante informatii si materiale de comunicare ale campaniei sunt postate pe platforma www.faracontrabanda.ro. Este a patra campanie publică regională implementată de Euromonitor Business Consulting Services, în scopul reducerii pietei negre a tigaretelor. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi notabile ale comertului ilegal cu tigarete în regiunile în care au fost lansate.

Euromonitor Business Consulting Services furnizează de peste 10 ani atât servicii de consultantă în domeniul politicilor si strategiilor de dezvoltare a afacerilor în Europa Centrală si de Est, servicii de interim management în zona afacerilor corporatiste si a managementului crizei, precum si programe de mentoring si coaching pentru top manageri pe probleme de leadership si dezvoltare profesională. Din 2010, sub egida Euromonitor Conferences, firma a organizat atât în România, cât si în străinătate o serie de evenimente menite a atrage atentia opiniei publice asupra unor fenomene îngrijorătoare ce pun în pericol consolidarea în zonă a unui mediu economic sănătos, contrabanda cu tigarete fiind un exemplu concret al acestui tip de pericole. Din 2010, Euromonitor Business Consulting Services găzduieste site-ul www.faracontrabanda.ro.