Casele de schimb valutar, un mediu destul de sigur pentru clienti, in Romania

Ani in sir, casele de schimb valutar din Romania au reprezentat o zona de incidente si scandaluri intre firmele respective si clienti, din cauza unor proceduri lipsita de etica puse in practica de acestea. Unele case de schimb - mai ales cele din zone centrale si din gari - practicau comisioane separate aplicabile la cursurile afisate (comisioane existau pana si la unele agentii bancare).

Mai mult decat atat, existau tot feluri de practici la limita legii, destinate practic inselarii clientilor. Una dintre acestea era afisarea inversa a cursurilor de schimb valutar (vanzare si cumparare), pentru derutarea publicului neatent.

In plus, la intrarea in unele locatii erau afisate niste cursuri foarte atractive, iar in interior exista afisate alte cursuri total nefavorabile clientilor. Cursurile mai bune erau aplicabile doar in anumite conditii (iar aceste explicatii erau scrise foarte mic), iar cursurile mai slabe erau de fapt standardul. Foarte multi romani s-au pacalit cel putin o data la casele de schimb valutar, unii chiar cu sume mari. Asemenea cazuri erau adesea prezentate si in mass-media, inclusiv la TV, iar unele situatii ajungeau sa fie reclamate la Politie si chiar in justitie.

Toate cele de mai sus reprezinta istorie, caci astazi casele de schimb valutar sunt supuse unei legislatii foarte bine reglementate. Se poate afisa un singur curs valutar, foarte bine vizibil, iar comisionul este interzis. Asadar, cursul afisat este cel real. Pentru o si mai buna protectie a clientului, inainte de schimbul efectiv, acesta trebuie sa semneze un act unde este precizat exact cursul, dar si sumele platite si primite. Practic, se face un contract intre parti si abia apoi tranzactia efectiva.

La fiecare schimb curs valutar, pana si casele de schimb ale bancilor printeaza foarte clar cursurile valabile in acel moment. Cei ce nu respecta legea risca scanctiuni foarte mari, asa ca se poate spune ca, in prezent, casele de schimb valutar reprezinta un mediu destul de sigur pentru clienti, in tara noastra. Fie ca sunt romani sau straini sositi in Romania in scopuri turistice ori de afaceri, clientii au siguranta ca vor beneficia de un schimb corect atunci cand vand sau cumpara lei.