Optimismul vanzatorilor de apartamente la inceput de an: preturile solicitate in ianuarie, cu pana la 10,5% mai mari decat in martie

În 2015, vânzătorii de apartamente din Bucuresti au solicitat în ianuarie preturi cu până la 10,5% mai mari decât în luna martie si cu până la 8,3% mai mari decât preturile medii la nivel de trimestru, conform unei analize trimestriale a preturilor medii solicitate de proprietari, efectuată de consultantii HomeFinders.

Pentru al doilea an consecutiv, optimismul proprietarilor la început de an se reflectă cu precădere în preturile din luna ianuarie solicitate pentru apartamentele din zonele semicentrale, centrale si de Nord, comparativ cu preturile mediane trimestriale.  Diferenta dintre pretul median în ianuarie 2015 si pretul median la nivelul trimestrului I este de 8,3%. Ca în fiecare an, evolutia preturilor pe parcursul trimestrului I este un descendentă. În luna februarie, proprietarii au solicitat preturi în medie cu 13% mai mici decât în ianuarie, de 66.500 de euro. În martie, pretul mediu a crescut usor la 68.000 de euro. Însă, raportat la pretul solicitat în ianuarie, acela de 76.000 de euro, acest pret este cu 10,5% mai mic.

O evolutie similară a preturilor din trimestrul I s-a înregistrat si în anul anterior. Comparativ cu prima lună a anului, februarie 2014 a atras o scădere a pretului mediu solicitat de 8,21%. Astfel, în 2014, pretul median a scăzut de la 73.000 de euro în ianuarie la 67.000 de euro în februarie. Dar, comparativ cu trimestrul I 2015, tendinta descendentă a preturilor s-a mentinut si în luna martie, când pretul median a scăzut la 65.000 de euro.

Desi luna februarie a acestui an a atras o scădere semnificativă la nivelul preturilor, preturile medii ale apartamentelor din zonele semicentrale, centrale si de Nord au înregistrat o crestere de 2,68% în primul trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeasi perioadă din 2014: de la 68.333 de euro anul trecut la 70.166 anul acesta. Astfel, pentru zonele centrale, semicentrale si de Nord se confirmă tendinta usoară de crestere a preturilor solicitate de proprietari, înregistrată încă de anul trecut.

Fenomenul de optimism din luna ianuarie se regăseste si în zonele mărginase ale Bucurestiului, unde pretul median solicitat de proprietari în prima luna din 2015 a fost cu 4,44% mai mare decât pretul median la nivelul trimestrului. Dar, spre deosebire de zonele semicentrale, centrale si de Nord, acest segment de piată a înregistrat un trend descendent la nivelul preturilor solicitate în trimestrul I 2015, comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut. Dacă pretul median al unui apartament situat într-o zonă mărginasă a Capitalei era de aproximativ 53.000 de euro în trimestrul I 2014, anul acesta, pretul mediu din primul trimestru este de 51.700 de euro, cu 2,45% mai mic.

Optimismul vânzătorilor de apartamente la început de an se transpune si în numărul de oferte scoase pe piată. În primul trimestru al anului 2015, cel mai mare număr de oferte s-a înregistrat în luna ianuarie: 3.879. Numărul de oferte a scăzut în luna februarie cu 18,89%, până la 3.146, iar în martie s-a consemnat o altă scădere, de 4,41%, comparativ cu februarie.

Volumul de oferte înregistrat la nivelul întregii piete rezidentiale a Capitalei în primul trimestru din 2015 a crescut cu 19,01% comparativ cu volumul ofertelor din aceeasi perioadă a anului trecut. Astfel, în primele trei luni ale anului 2015 au fost scoase pe piată 10.032 de apartamente.

„Dacă optimismul de început de an al vânzătorilor de apartamente se poate observa la nivelul întregii piete rezidentiale a Capitalei, trendul ascendent al preturilor din primul trimestru al acestui an se manifestă doar în cazul apartamentelor din zonele semicentrale, centrale si de Nord. Această evolutie diferită a preturilor mediane ale apartamentelor, solicitate de proprietari în trimestrul I, pentru zonele de la periferie versus zonele semicentrale, centrale si de Nord, ne reconfirmă divizarea pietei rezidentiale a Capitalei în două segmente de piată cu evolutii distincte.” afirmă Paul Ghinea, managing partner HomeFinders. 

HomeFinders este prima companie de consultantă imobiliară dedicată exclusiv cumpărătorilor. Fondată în 2011, firma reuneste o echipă de 15 consultanti specializati în cele mai importante zone rezidentiale ale Bucurestiului. HomeFinders propune un model de consultantă imobiliară în premieră în România, de unică reprezentare, si îsi asistă clientii de-a lungul întregului proces de achizitie a unei locuinte în cele mai bune conditii posibile. Prin intermediul unei platforme online integrate, compania oferă acces la toate ofertele rezidentiale disponibile în Bucuresti, precum si la detalii despre acestea, previzionări online, analize si statistici. De la înfiintare, HomeFinders a asistat achizitii de o valoare totală de peste 30 de milioane de euro.