BCR: valoarea medie a unui credit pentru cumpararea unei locuinte la nivel national este de circa 163.000 lei

Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comercială Română (BCR) pentru achiziţionarea unei locuinţe, în 2014, a fost de circa 163.000 lei. Valori similare s-au inregistrat in Timisoara, Iasi si Constanta in timp ce in Bucuresti valoarea medie a creditului acordat a fost de 191.000 lei.

La nivel national, 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 10% pentru garsoniere. Peste 13% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case.

In Bucuresti, 47% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. Peste 10% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case.

La nivel national, in 2014, 19.4% dintre cumparatori au preferat sa achizitioneze o locuinta situata la ultimul etaj.

“Daca pentru 2013 BCR a analizat impreuna cu partenerii sai din piata imobiliara cati si cine se muta la parter, pentru 2014 ne-am uitat catre preferintele romanilor pentru ultimul etaj. Daca la nivel national media a fost de 19.4%, la nivel local apar diferente: de la 15% Bucuresti, 20% Prahova, 21% Iasi, 22% Cluj, Sibiu si Brasov, 25% Constanta si 31% in Timis si Galati. Printre factorii care au influentat decizia cumparatorilor de a achizitiona o locuinta situata la ultimul etaj s-au identificat: structura fondului locativ existent, oferte interesante pentru clienti in proiecte rezidentiale noi, dorinta de a avea intimitate si priveliste placuta, dar si pretul atractiv in multe din cazuri” a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Parteneri, BCR.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt bărbaţi (25 - 40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare.

“De peste 9 ani colaborăm cu partenerii din piaţa imobiliară astfel încât împreună să facilităm familiilor să-şi găsească casa de poveste pe care şi-o doresc cu soluţiile financiare BCR. În ultimii ani BCR s-a concentrat pe eliminarea riscurilor asociate creditelor, respectiv fluctuaţia cursului valutar şi fluctuaţia dobânzii. În măsura în care oferim clienţilor dobânzi fixe atractive aceştia vor prefera să se protejeze împotriva riscului de dobândă pe perioade cât mai lungi de timp. BCR a introdus mai întâi dobânda fixă pe 3 ani, apoi pe 5 ani şi am facut un pas major şi am introdus dobânda fixă pe 10 ani. Peste 80% dintre clienţii noştri au ales în 2014 creditul ipotecar Casa Mea cu dobânda fixă pe 5 ani. Având în vedere perioada mare de acordare a creditelor ipotecare de până la 30 ani, ne dorim să oferim clienţilor noştri predictibilitate pe o perioadă cât mai lungă de timp”, a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Parteneri, BCR.

BCR a extins la 10 ani perioada de dobândă fixă pentru creditele ipotecare Casa Mea, dobânda fiind de numai 5.95% pentru clienţii care au sau vor avea cont de salariu/pensie la BCR, comisionul de analiză fiind ZERO. Pentru clienţii care nu au cont de salariu la BCR dobânda creşte cu doar 0.2%.

BCR este prima bancă din România care a luat decizia ca, începând din luna octombrie 2012, să acorde credite numai în moneda în care clienţii realizează venitul.

“Le mulţumim agenţiilor şi dezvoltatorilor imobiliari parteneri BCR care au participat la ediţia cu numărul 5 a BCR Real Estate Road Show. Faţă de evenimentul organizat în 2011 (prima ediţie a evenimentului) unde vorbeam aproape exclusiv de creditare în Euro şi programul Prima Casă, astăzi vorbim de creditarea locuinţelor în monedă natională, precum şi de familii care sunt la a doua achiziţie de locuinţe (peste 25% din clienţii în 2014)”, a adăugat Teodor Mincu.

EXEMPLU DE CALCUL

Exemplu de calcul valabil în luna mai 2015 pentru clienţii care încasează salariul la BCR, pentru un credit Casa Mea în valoare totală de 160.000 lei, pe 30 de ani: DAE = 5,31%; dobândă fixă 10 ani 5.45% ulterior variabilă: 4,65%/an (ROBOR 6M + 3%); comision de analiză ZERO lei; cost evaluare apartament: 370 lei; valoare totală plătibilă: 311,593.27lei, cost total credit: 151,593.27 lei.