Romanii cu venituri medii spre mari, tot mai interesati de sejururi exotice

Dacă până acum destinațiile îndepărtate preferate de români din categoria "affordable luxury" erau Cuba, Republica Dominicană și Mexicul, acum Dubaiul, Mauritius și Maldivele câștigă teren. Totodată, croazierele sunt din ce în ce mai căutate de turiști, potrivit datelor Christian Tour.

Turiștii români sunt din ce în ce mai interesați de destinațiile exotice și de croaziere, dar, în privința celor dintâi, se reorientează către Dubai, Mauritius și Maldive în 2015, conform datelor celui mai mare tour operator de vacanțe charter din piața autohtonă, Christian Tour. În ceea ce privește un sejur în Cuba, Republica Dominicană și Mexicul, numărul celor care cer o astfel de vacanță crește cu aproximativ 15% anual. În schimb, numărul turiștilor amatori de un concediu în Dubai a crescut cu 200% în ultimii trei ani. Totodată, croazierele sunt "pe val": din 2012 până în prezent, numărul turiștilor care achiziționează astfel de pachete – de la cele din Mediterana până la cele din Marea Nordului, Dubai și Oman – a crescut cu peste 300%.

Amatorii români de destinații exotice au vârste între 30 și 40 de ani și venituri mari spre medii. De obicei, pentru Cuba, Republica Dominicană, Mexic, Dubai, Mauritius și Maldive optează cuplurile, acestea fiind sejururi preferate în special de cei aflați în luna de miere. Cei care aleg croazierele au de obicei venituri medii, iar vârstele lor variază între 45 și 65 de ani.

"Deși bate vara la ușă, mulți dintre amatorii de călătorii din România își caută deja vacanța de iarnă și de Revelion. Pentru a veni în întâmpinarea lor, s-au lansat primele programe Christian Tour cu pachet complet de sejur către Mauritius (de la 1583 euro/persoană/sejur de 7 nopți) și Maldive (de la 2107 euro/persoană/sejur de 7 nopți). Perioada ideală de călătorie este ianuarie - februarie 2016. În plus, dacă până acum majoritatea turiștilor români călătoreau dintr-o capitală europeană precum Frankfurt, Londra, Viena, de unde sunt chartere ale tour operatorilor externi, noi am facut grupuri compacte cu zbor din București", a declarat Marius Pandel, CEO Christian Tour.

Aceste prețuri ilustrează trendul descendent în privința costurilor al sejururilor în destinații exotice. Grupurile constante de turiști facilitează reducerea costurilor de transfer și negocierea unui preț mai bun la biletele de avion. Asta explică scăderea prețului unei vacanțe de șapte zile în Mauritius de la 2500 - 3000 euro la 1500 - 1700 euro per persoană, iar, în cazul Maldivelor, de la 3000 la 2100 euro per persoană.

Totodată, scade și prețul croazierelor, datorită grupurilor organizate cu toate serviciile incluse (bilete de avion, transfer, croazieră, ghid). La ora actuală, costul mediu individual este de 1200 – 1500 de euro per persoană, iar cel al unei croaziere cu grup organizat ajunge și la 599 euro per persoană.

“Cei mai multi dintre clienţii noştri se arătau temători vizavi de călătoria într-o ţară îndepărtată, atât din cauza distanţei, dar mai ales din cauză că oferta de pachete predefinite de sejur în astfel de destinaţii era destul de limitată, cele mai multe produse încadrându-se în categoria «tailor made», iar turistul fiind pe cont propriu în excursia sa. În ultimii ani însă, am reuşit să concepem pachete complete de vacanţe exotice şi astfel a crescut numărul amatorilor. De asemenea, creşterea impresionantă a numărului de turişti care merg în croaziere se datorează faptului că am conceput numeroase pachete de croazieră cu pachet complet (bilet de avion, transfer la/de la port, croazieră şi ghid însoţitor)", a mai spus Marius Pandel, CEO Christian Tour.