Fondul European de Investitii si Libra Internet Bank au semnat acorduri in beneficiul IMM-urilor din Romania

Fondul European de Investitii si Libra Internet Bank au semnat primul contract de imprumut garantat sub programul UE pentru competivitatea intreprinderilor mici si mijlocii si au extins microfinantarile sub programul Progress Microfinance, cu fonduri de la Uniunea Europeana.

Acordul COSME va facilita o crestere  a volumului de imprumuturi acordate IMM-urilor de Libra Internet Bank in urmatorii 3 ani, prin reducerea semnificativa a cerintelor colaterale pentru solicitanti. Se asteapta ca sprijinul Uniunii Europene sa fie utilizat pentru un portofoliu de 53 milioane de euro,  in beneficiul a peste 1.650 de companii.

Programul Progress Microfinance va permite Libra Internet Bank sa ofere sanse mai mari de accesare la finantare microintreprinderilor, in special tinerilor antreprenori din zonele rurale din Romania, cei mai multi dintre ei intampinand greutati in accesarea creditelor din surse bancare traditionale. Programul Progress microfinance este finantat de Comisia Europena si gestionat de Fondul European de Investitii.

In cadrul conferintei de la Bucuresti, organizata cu ocazia semnarii acordului, Cristina Dumitrescu, Microfinance Manager – Fondul European de Investitii, a declarat: “Sunt bucuroasa sa anunt semnarea primului acord COSME in Romania si, in plus, prelungirea programului Progress Microfinance cu Libra Internet Bank. Sunt sigura ca aceste noi acorduri vor continua cu succes colaborarea de microfinantare demarata anul trecut, astfel incat tot mai multe companii din Romania confruntate cu problema garantiilor insuficiente sa poata avea acces la finantarea de care au nevoie.”

Ciprian Cristea, Head of Unit, COSME Financial Instruments, a spus: "Comisia Europeana este ferm angajata sa sprijine IMM-urile din Uniunea Europeana. Prin acordul de astazi cu Libra Internet Bank vom facilita accesul IMM-urilor din Romania la credite, stimuland astfel economia chiar de la bazele ei.”

Emil Bituleanu, Directorul General al Libra Internet Bank a comunicat urmatorele:”Suntem bucurosi sa anuntam ca Libra este prima banca din Romania care a semnat un acord garantat de imprumuturi COSME pentru a ajuta sectorul IMM pentru urmatorii 3 ani. De asemenea, suntem bucurosi ca am distribuit, in mai putin de 10 luni, micro-credite in valoare de 30 milioane de lei prin programul Progress Microfinance. Suntem multumiti si dorim sa extindem aceasta colaborare si in anii ce urmeaza, prin noul acord de imprumut semnat anul acesta.”

Microintreprinderile care doresc sa solicite un micro-credit in cadrul programelor Progress Microfinance si COSME pot contacta direct sucursalele Libra Internet Bank din Romania sau acces site-ul www.librabank.ro/FonduriEuropene

Fondul European de Investitii (FEI) este parte a grupului Bancii Europene de Investitii. Misiunea sa de baza este de a sprijini microintreprinderile, precum si intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Europa, facilitandu-le accesul la finantari.  FEI proiecteaza si dezvolta capital de risc, garantii si instrumente de microfinantare special destinate acestui segment de piata. In aceasta calitate, FEI urmareste obiectivele UE in sprijinul inovatiei, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si ocuparii fortei de munca.

Totalul angajamentelor nete ale FEI s-a ridicat la peste 8.8 miliarde de euro la finalul anului 2014. Cu investitii in peste 500 de companii, FEI se numara printre primii jucatori in domeniul capitalului european, datorita dimensiunii si scopului investitiilor sale, mai ales in industria high-tech si in segmentul de start-up. La sfarsitul anului 2014, portofoliul de credite garantate ale FEI totaliza peste 5.6 miliarde euro in peste 350 de operaţiuni, pozitionandu-l ca pe un actor european semnificativ in ceea ce priveste garantiile si ca principalul garant pentru microfinantari.
Mai multe informatii despre FEI sunt disponibile la adresa www.eif.org. 

Libra Internet Bank este persoana juridica romana, supusa legilor romane si normelor de supraveghere ale Bancii Nationale a Romaniei. Libra Internet Bank are o retea de 41 de sucursale si se adreseaza cu preponderenta segmentelor de clienti IMM, Corporate, Profesii Liberale si Agricultura. La finalul anului 2014, Libra Internet Bank avea o cota de piata de 0.47% si ocupa locul 24 in clasamentul celor 40 de banci din Romania.

COSME este un program al Uniunii Europene pentru competitivitatea intreprinderilor si IMM-urilor, desfasurat in perioada 2014 – 2020. Cu un buget de 2.5 miliarde de euro, programul COSME este un instrument de finantare care mobilizeaza imprumuturi si investitii de capital pentru IMM-urile din Europa. Facilitatea de Garantare a Imprumuturilor, parte a programului COSME, ofera sprijin in constituirea de garantii si contragarantii destinate institutiilor financiare, ajutandu-le sa acorde mai multe credite IMM-urilor. Aceasta facilitate include, de asemenea, securizarea datoriilor financiare ale IMM-urilor. Mai mult, programul COSME investeste prin intermediul facilitatii Capital COSME pentru dezvoltare in capitalurile proprii care asigura capital de risc pentru IMM-uri, in special in etapele de expansiune si de crestere. Programul COSME a fost construit pe baza succesului Programului cadru pentru competitivitate si inovatie (CIP), desfasurat in perioada 2007-2013, si care a ajutat la mobilizarea a peste 18 miliarde de euro in imprumuturi si 3 miliarde in capital de risc, pentru peste 350.000 de IMM-uri, la nivel european.

Programul European Progress Microfinance (Progress Microfinance) ofera garantii si instrumente de finantare intermediarilor din domeniul microfinantarii. Initiativa beneficiaza de fonduri in valoare de 205 mil. EUR din partea Comisiei Europene si a Bancii Europene de Investitii. Scopul programului Progress Microfinance este de a imbunatati accesul la finantari al microîntreprinzătorilor, inclusiv al liber-profesionistilor. Unul dintre obiectivele sale principale este sprijinirea grupurilor cu acces limitat la piata conventionala de creditare. Cateva exemple includ femeile-antreprenor, tinerii întreprinzatori, cei care apartin unui grup minoritar, cei cu dizabilitati,  persoanele fizice autorizate etc. Imprumuturile cu valoare mai mica de 25.000 EUR pot fi obtinute de la intermediari agreati care participa la acest program. Progress Microfinance nu acorda finantare directa microintreprinzatorilor sau persoanelor fizice.