40% reducere a consumului de energie si apa pentru chiriasii AFI Park

AFI Park 3 a obtinut certificarea LEED Gold din sistemul de rating pentru clădiri “verzi” LEED Core & Shell, devenind a treia clădire din AFI Park care a primit această calificare importantă. Ca urmare a strategiei AFI Europe de a dezvolta proiecte “verzi”, în acord cu care au fost construite toate clădirile de birouri, chiriasii din AFI Park beneficiază de o reducere de aproximativ 40% a consumului de energie si apă, în comparatie cu o clădire de birouri obisnuită. Colliers International a oferit consultantă în procesul de certificare pentru toate cele trei clădiri de birouri din AFI Park.

“A fi ‘verde’ este noul standard în dezvoltarea oricărui proiect de birouri si este parte integrantă din toate constructiile  AFI Europe. Ne angajăm să oferim proiecte construite la cele mai înalte standarde si eficiente energetic, sprijinind chiriasii nostri să beneficieze de costuri reduse la utilităti. Certificarea LEED Gold obtinută de primele noastre trei clădiri din AFI Park este o realizare remarcabilă, parte a obiectivului nostru pe termen lung de a primi certificarea LEED Gold pentru toate proiectele existente, cât si pentru cele noi, inclusiv pentru centrele comerciale”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România. “În plus, pe lângă dezvoltarea clădirilor noastre la cele mai înalte standarde, strategia noastră presupune si încurajarea chiriasilor să se alăture initiativelor ‘verzi’, cum ar fi utilizarea transportului public sau a bicicletelor, instalarea de lumini LED, de senzori pentru oprirea utilizării inutile de energie si HVAC etc. Vrem să oferim un exemplu pozitiv într-un segment al pietei imobiliare cu cea mai accelerată crestere si să creăm un mediu sustenabil pentru chiriasii nostri si pentru comunitate”, a adăugat David Hay.  

 “Certificarea LEED Gold a clădirii în care se află birourile Endava reprezintă unul dintre lucrurile proactive pe care AFI reuseste să le realizeze în beneficiul chiriasilor săi. Rezultatul este un impact tot mai mic asupra mediului, lucru pe care compania noastră si toată comunitatea IT&C îsi doresc să-l respecte. În plus, beneficiem de avantajele unor costuri reduse de functionare a operatiunilor noastre din Bucuresti. Este în avantajul ambelor părti implicate”, a mentionat Radu Grosu, Director General Endava Bucuresti.

AFI Park 1 a fost prima clădire din România care a primit certificarea LEED Gold din sistemul de rating pentru clădiri “verzi” LEED Core & Shell, urmată de AFI Park 2 si AFI Park 3. Clădirile de birouri din AFI Park includ o serie de tehnologii create pentru a le face “verzi”, cum ar fi iluminatul LED, chillere si boilere care reduc costurile de energie, utilizarea apei de ploaie pentru irigarea zonelor verzi si posibilitatea folosirii luminii naturale ca urmare a tipului special de geamuri alese. Acestea generează, în medie, o reducere a costurilor operationale ale chiriasilor cu aproximativ 40% pentru consumul de electricitate si apă.  

AFI Park este usor accesibil prin transportul public, în apropiere se află statia de metrou Politehnica, la doar 200 de metri de proiect, alături de 12 linii diferite de autobuz si tramvai care deservesc parcul de afaceri. O nouă linie de metrou este, în acest moment, în constructie (Drumul Taberei - Piata Universitătii - Pantelimon), care va oferi un acces mult mai facil în zona AFI Park. Acest lucru facilitează utilizarea transportului în comun de către angajatii care lucrează în clădirile de birouri, ceea ce constituie o componentă semnificativă a unui proiect verde. 

AFI Park include 5 clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafată închiriabilă totală de peste 70.000 de metri pătrati. Toate cele trei clădiri de birouri din AFI Park care au fost livrate sunt închiriate integral. Spatiile din AFI Park 1 sunt ocupate de companii precum Microchip, Cameron si Sparkware Technologies, în timp ce AFI Park 2 este complet închiriat de către TELUS si Endava. AFI Park 4&5 sunt în constructie momentan, iar clădirile vor fi livrate la începutul lui 2016.

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat si gestionează AFI Palace Cotroceni, cel mai mare si de success mall din România si unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală si de Est. Proiectul se întinde pe o suprafată închiriabilă de peste 81.000 mp si oferă vizitatorilor o vastă zonă de divertisment cu multiple optiuni pentru petrecerea timpului liber si peste 300 de magazine ale brandurilor locale si internationale, vizitate în medie de 52.000 de clienti pe zi.

În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Palace Ploiesti, primul si singurul mall modern dezvoltat în centrul orasului Ploiesti, în urma unei investitii de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial oferă o suprafată închirabilă (GLA) de 33.000 de metri pătrati, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri nationale si internationale, alături de peste 7.000 de metri pătrati de divertisment.

Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Palace Cotroceni, AFI Europe România dezvoltă în prezent AFI Park, cel mai nou si mai avansat parc de business de clasa A din Bucuresti, care a atins un grad de ocupare de 100% a spatiilor sale de birouri. Parcul oferă spre închiriere peste 70.000 mp de spatii de birouri, vizate în prezent de companii multinationale din domeniu IT&C. Prima clădire de birouri, AFI Park 1, cu o suprafată închiriabilă de 12.250 mp, este ocupată în proportie de 100%. În aprilie 2014, AFI Europe România a inaugurat AFI Park 2, cu o suprafată închiriabilă (GLA) de 12.200 mp si închiriată în proportie de 100%, în timp ce AFI Park 3, livrată în decembrie 2014, este închiriată de către companiile de IT Endava România si TELUS International Europe. În aprilie 2014, AFI Europe România a început si constructia clădirilor de birouri AFI Park 4&5, care vor oferi proiectului o suprafată închiriabilă aditională de 32.000 mp si urmează să fie livrată în Q4 2015.

În iulie 2015, AFI Europe a semnat contractul de cumpărare pentru un teren de 40.000 de mp în centrul orasului Brasov pentru dezvoltarea unui centru commercial cu o suprafată închiriabilă de 45.000 de metri pătrati si un proiect de birouri de 11.000 de mp.

Mai mult, AFI Europe România va dezvolta în viitorul apropiat două proiecte cu utilizare mixtă pe terenul de 80.000 mp pe care îl detine în orasul Arad si pe terenul de 148.000 mp din Bucurestii Noi din sectorul 1 al capitalei.

Pe segmentul clădirilor de birouri, AFI Europe România va dezvolta AFI Business Park Bucuresti, un parc de business clasa A cuprinzând 50.000 mp GLA, amplasat în imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott si a Parlamentului din sectorul 5 al capitalei. Parcul de afaceri va consta în 2 clădiri de birouri de înăltime redusă si un turn de birouri, cu multe spatii verzi, spatii moderne, high tech, într-un centru urban cu o  piatetă centrală si grădini.