Preturile apartamentelor din Bucuresti, in iulie 2015: cea mai mare crestere din 2015

În luna iulie, apartamentele din Capitală au înregistrat cea mai mare crestere a preturilor din acest an, conform unei analize realizate de HomeFinders. Preturile au crescut cu 5,3% comparativ cu luna iunie 2015 si cu 2,8% fată de iulie 2014.

Pe segmentul mediu si premium, respectiv zonele centrale, semicentrale si de Nord, pretul mediu solicitat de proprietari a revenit la valoarea din lunile de primăvară: 68.000 de euro. Acest pret este cu 3,03% mai mare decât acela solicitat în luna iunie.

De cealaltă parte, în zonele mărginase ale Bucurestiului, preturile medii solicitate au crescut considerabil fată de luna iunie, cu 8,51%, cea mai mare crestere înregistrată în acest an pe segmentul rezidential. Astfel, proprietarii de apartamente situate în aceste zone solicită acum un pret mediu de 51.000 de euro, pret similar cu cel din luna februarie (51.050 de euro) si cu 1.000 de euro mai mare decât în lunile de primăvară.  

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, preturile medii solicitate de proprietari au crescut pe ambele segmente de piată. În zonele mărginase, cresterea este una usoară, de 0,5%. În schimb, valorile apartamentelor din segmentul mediu si premium au consemnat cresteri de 4,61%. Astfel, pretul mediu solicitat pentru un apartament din zonele semicentrale, centrale si de Nord se situa, în luna iulie a anului trecut, în jurul valorii de 65.000 de euro.

În timp ce preturile sunt mai mari decât în iunie, ofertele sunt mai putine. În luna iulie a acestui an au fost scoase pe piată 3.529 de oferte de apartamente, cu 18,7% mai putine decât în luna trecută. Dintre acestea, 1.674 sunt situate în centrul, semicentrul si Nordul Bucurestiului, iar 1.855 în zonele mărginase.

În schimb, comparativ cu iulie 2014, volumul de oferte a înregistrat o crestere spectaculoasă, de 51,71%. Pe segmente de piată, în centru, semicentru si Nord, numărul total de oferte a crescut  cu 48,9%, iar la periferie cu 54,32%.

”Evolutia pietei rezidentiale a Capitalei în luna iulie 2015, comparativ cu iulie 2014, reflectă însăsi evolutia din ultimul an. Avem mult mai multe oferte de apartamente, în toate zonele, datorită extinderii dezvoltărilor noi, dar si datorită faptului că atât proprietarii, cât si cumpărătorii, au mai multă încredere în piată. Cererea este si ea în crestere, iar preturile apartamentelor din centru, semicentru si Nord au valori mai mari, întrucât acest segment devine din ce în ce mai atractiv pentru cumpărători si pentru dezvoltatori.” declară Paul Ghinea, managing partner HomeFinders.