Elvetia, cea mai competitiva tara din lume, investeste intr-un nou proiect in Romania

Conform raportului Global Competitiveness Index pentru 2015-2016 alcătuit de World Economic Forum, Elvetia se clasează pe primul loc în ceea ce priveste gradul de competitivitate pe plan economic. Raportul anual, care evaluează o serie de factori ce determină productivitatea si prosperitatea economică pentru 140 de state din lume, plasează Elvetia, pentru al saptelea an consecutiv, în topul statelor cu performante deosebite în economie.

Dintre cei 12 factori luati în considerare pentru măsurarea competitivitătii, statul elvetian ocupă prima pozitie în domeniul inovatiei, datorită institutiilor de cercetare de top, al cooperării constante dintre mediul academic si sectorul privat si datorită unui nivel ridicat al investitiilor făcute de către companiile private în dezvoltare si cercetare (locul 3).

Mai mult decât atât, studiul arată că Elvetia are cea mai eficientă piată a muncii dintre cele 140 de tări analizate, dar si cel mai mare nivel de inovare în sfera de business, fapt datorat colaborării excelente dintre angajati si angajatori. Elvetia este în top 10 si în ceea ce priveste eficienta si transparenta institutiilor publice, infrastructura si nivelul de dezvoltare al pietelor financiare, având una dintre cele mai stabile macroeconomii din lume, într-o perioadă în care foarte multe tări dezvoltate au probleme în acest domeniu.

Elvetia investeste în România prin Programul de Cooperare Elvetiano-Român

Camera de Comert Elvetia – România este unul dintre beneficiarii Programului de Cooperare Elvetiano-Român si implementeaza acum un proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul, realizat în comun de către Camera de Comert Elvetia - România (CCE - R) din Bucuresti si Camera de Comert Elvetia - Europa Centrală (SEC) din Zurich, are ca scop oferirea unui nou impuls pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri dintre România si Elvetia, atât bilateral, cât si pe pietele terte, dar si transferul de know-how între cele două părti, în domeniul business-ului.

Proiectul ,,CCE-R – SEC partnership in developing Romanian – Swiss business relations” presupune, în primul rând, lansarea unei platforme online pentru a facilita contactele de business si parteneriatele elvetiano-române. Companiile care vor fi incluse în baza de date electronică vor fi selectate după o analiză de piată făcută de către expertii CCE-R, atât în România, cât si în Elvetia. De asemenea, vor fi organizate două forumuri, unul în Elvetia în octombrie 2015 si celălalt în România, în mai 2016, cu scopul de a facilita întâlnirile dintre companiile elvetiene si cele române si de a asigura un schimb de experientă eficient între partenerii proiectului.

Camera de Comert Elvetia - România (CCE-R) este o asociatie românească non-profit înfiintată în decembrie 2000 ce are ca principal obiectiv stimularea si facilitarea relatiilor economice dintre Elvetia si România. CCE-R este partenerul în România al Camerei de Comert Elvetia-Europa Centrală (SEC), membră a SwissCham (Association of Swiss Foreign Trade Chambers) si parteneră a Switzerland Global EntrepriseNetwork (S-GE), toate aflate în Zürich, Elvetia.

CCE-R reuneste în prezent circa 70 de membri, printre care se află cei mai importanti investitori elvetieni în România (Holcim, Ameropa, Nestlé, Franke, Ringier, Sika, Rieker). Aderarea la CCE-R este deschisă oricărei persoane juridice care este interesată de relatiile economice dintre Elvetia si România si care împărtăseste aceleasi interese si obiective cu CCE-R. Activitatea CCE-R este sprijinită de către Ambasada Elvetiei la Bucuresti.