Symmetrica: Cele mai importante proiecte ale anului 2015 au fost generate de investitiile publice

Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producător autohton, se îndreaptă către finalul anului cu estimarea unui business de circa 77 milioane de lei, în timp ce unele dintre cele mai importante lucrări au fost reprezentante de investitii publice.

Chiar dacă numărul proiectelor de infrastructură se află într-o continuă scădere, cantitătile livrate si valoarea acestora reprezintă un procent important din business-ul companiei. Astfel, trei dintre cele mai ample proiecte dezvoltate de Symmetrica în acest an au presupus lucrări de îmbrăcare si reparatii pentru trotuarele din Suceava si din localitatea Comănesti, precum si un proiect de modernizare a unui drum judeaten din Sibiu.

„Primele două proiecte mentionate au fost deja finalizate, iar volumul total de materiale necesare a depăsit 75.000 unităti de pavele si borduri. Pentru infrastructura drumului judetean din Sibiu, se vor livra alte 30.000 produse – rigole si capace de rigole”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Potrivit declaratiilor acestuia, gama de produse clasice a fost alegerea principală a proiectantilor care s-au ocupat de aceste proiecte, modelele simple fiind selectate datorită functionalitătii dovedite, a aspectului potrivit pentru trafic pietonal si carosabil, dar si a pretului competitiv.

„Majoritatea clientilor din proiectele publice aleg produse simple, atât din punct de vedere al formei, cât si al culorilor. În general, acestia tind către pavele gri, în timp ce doar 5% dintre proiectele publice contin produse de design”, a declarat reprezentantul companiei.

De asemenea, Sebastian Bobu subliniază faptul că 80% dintre proiectele ce vizează parcări, trotuare sau piete implică produse ieftine, pretul fiind criteriul principal în ceea ce priveste comportamentul de achizitie al constructorilor.

Mai mult, directorul companiei sustine că avantajul Symmetrica în câstigarea acestor proiecte a constat tocmai în posibilitatea de a livra constant cantităti mari de produse din multiple unităti de productie. Astfel, livrarea se face într-un timp foarte scurt, chiar si într-o perioadă de vârf în ceea ce priveste numărul comenzilor.

Dincolo de aceste proiecte, Symmetrica a livrat în acest an cantităti importante de produse si pentru lucrări de reabilitare a trotuarelor din Pitesti, Bacău, Fălticeni si Mangalia, precum si a acceselor auto pentru parcări publice din toate regiunile tării.  Acestea, împreună cu proiectele private desfăsurate până în acest moment, au însumat peste 2 milioane de metri de produse livrate, în primele 9 luni din acest an.

Astfel, în acest moment, 30% din business-ul companiei este adus de proiecte private, fie acestea comerciale, ori industriale, de proiecte rezidentiale, iar 10% de vânzările în retelele de bricolaj. Restul de 60% reprezintă livrările către proiectele publice.

Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri si rigole vibropresate pietonale si carosabile, într-o gamă variată de forme si culori. Aceasta a fost înfiintată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% din actiuni) si Florin-Cristinel Stanciu (40% din actiuni).

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmată apoi de unitătile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), si Bolintin Vale, în apropiere de Bucuresti (2011), Prejmer – Brasov (2012) si Cociu – Bistrita-Năsăud (2012).

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numără Arena Natională, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare si parcuri ecologice din întreaga tară.