EcoSocial Stuf - primul atelier de realizare a acoperisurilor din stuf a dat startul productiei

Cinci persoane din cel mai izolat sat din Delta Dunării (Letea) si-au găsit un loc de muncă în cadrul întreprinderii sociale Ecosocial Stuf, care pe lângă obiectivul social de a introduce pe piata muncii persoane aflate în dificultate, si-a propus si revitalizarea unui mestesug traditional deltaic- realizarea acoperisurilor din stuf.

Pornind de la tehnicile traditionale de lucru pentru realizarea acoperisurilor din stuf, preluate de la ultimul mester din satul Letea – Costel Crimschi, în cadrul atelierului a fost formată o echipă de cinci localnici, care pot livra servicii de calitate atât la nivel local, cât si în alte zone.
 
Pentru siguranta lucrărilor, cei 5 angajati, alături de alte 9 persoane din comunitate, au fost instruite si calificate în meseria de ”lucrător în structuri pentru constructii”, curs certificat de către Autoritatea Natională pentru Calificări.

„Mestesugul realizării acoperisurilor din stuf este pe cale să se piardă. În momentul de fată, noi am identificat mai putin de trei mesteri în toată Delta care încă mai stiu să bată stuful pe case la o calitatea bună. Pentru că nu vrem să asistăm la pierderea acestui mestesug am pregătit o echipă de localnici în dobândirea tehnicilor traditionale de învelit casele cu stuf, iar întreprinderea socială oferă servicii autentice si de calitate. Acoperisurile din stuf nu numai că sunt mai durabile fată de alternativele mai noi, dar fac parte din traditia locului, sunt armonioase estetic si ideale pentru casele din Deltă”, sustine Loredana Pană, coordonatorul Ecosocial Stuf.

Totodată, business-ul astfel creat aduce beneficii asupra mediului. Stuful este o materie primă importantă în Delta Dunării, însă, de cele mai multe ori, pentru curătarea canalelor, acesta este ars si nu colectat corespunzător. Incendiile necontrolate aduc prejudicii faunei si florei, care, prin colectarea stufului, pot fi evitate.

Mai multe informatii despre proiectul Ecosocial Stuf puteti găsi accesând site-ul www.ecosocialstuf.ro. În cadrul site-ului există posibilatea de a obtine o cotatie pentru un acoperis de stuf, în functie de dimensiunea acestuia si zona de livrare a serviciilor.

SC Ecosocial Stuf SRL este o întreprindere socială înfiintată în cadrul proiectului Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu, initiat si derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Primăria Ceamurlia de Jos, Asociatia Letea în UNESCO, Primăria Comunei Tarcău si Asociatia Partener pentru Tine din Merisani.

În cadrul proiectului au fost înfiintate 5 întreprinderi sociale, ce adoptă modelul economiei sociale, integrând persoane vulnerabile în ateliere de mestesuguri si de valorificare a deseurilor. 
Proiectul este cofinantat din fondul social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.