Fondul European de Investitii si Libra Internet Bank au semnat majorarea acordului de finantare

Fondul European de Investitii (FEI) si Libra Internet Bank au semnat majorarea acordului de finantare, in valoare totala de 21 milioane de lei, in cadrul programului Progress Microfinance, cu fonduri de la Uniunea Europeana, care va permite bancii sa acorde microintreprinderilor noi imprumuturi.

Din valoarea totala a liniei de finantare, Fondul European de Investitii a aprobat in luna octombrie 2015, utilizarea sumei de 10.5 milioane de lei, urmand ca diferenta de 10.5 milioane de lei sa fie utilizata incepand cu anul 2016.

Programul Progress Microfinance va permite Libra Internet Bank sa ofere sanse mai mari de accesare la finantare microintreprinderilor, in special tinerilor antreprenori din zonele rurale din Romania, cei mai multi dintre ei intampinand greutati in accesarea creditelor din surse bancare traditionale.

Programul Progress microfinance este finantat de Comisia Europena si gestionat de Fondul European de Investitii.

Cristina Dumitrescu, Microfinance Investment Manager – Fondul European de Investitii, a declarat: “Prin noul acord de finantare cu Libra Internet Bank, in cadrul programului Progress Microfinance, ne dorim sa sprijinim cat mai multi antreprenori care doresc sa-si infiinteze propria companie si sa contribuie in felul acesta la cresterea economica a Romaniei. Suntem increzatori ca noul acord va satisface cererea de finantare a microintreprinderilor, in special a celor infiintate de tineri antreprenori din zonele rurale din Romania, care gasesc cu greu finantare din surse traditionale.”

Emil Bituleanu, Directorul General al Libra Internet Bank a comunicat: ”Suntem increzatori in derularea cu succes a noului acord cu Fondul European de Investitii, avand deja experienta distribuirii in mai putin de 10 luni, a 30 milioane de lei micro-credite prin programul Progress Microfinance, in 2014. Totodata, sprijinirea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) este o prioritate pentru Libra Internet Bank, iar IMM-urile raman in continuare un segment important de clienti pentru care vom dezvolta in mod constant produse de finantare si garantare accesibile.”

Microintreprinderile care doresc sa solicite un micro-credit in cadrul programelor Progress Microfinance pot contacta direct sucursalele Libra Internet Bank din Romania.

Fondul European de Investitii (FEI) este parte a grupului Bancii Europene de Investitii. Misiunea sa de baza este de a sprijini microintreprinderile, precum si intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Europa, facilitandu-le accesul la finantari.  FEI proiecteaza si dezvolta capital de risc, garantii si instrumente de microfinantare special destinate acestui segment de piata. In aceasta calitate, FEI urmareste obiectivele UE in sprijinul inovatiei, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si ocuparii fortei de munca.

Totalul angajamentelor nete ale FEI s-a ridicat la peste 8.8 miliarde de euro la finalul anului 2014. Cu investitii in peste 500 de companii, FEI se numara printre primii jucatori in domeniul capitalului european, datorita dimensiunii si scopului investitiilor sale, mai ales in industria high-tech si in segmentul de start-up. La sfarsitul anului 2014, portofoliul de credite garantate ale FEI totaliza peste 5.6 miliarde euro in peste 350 de operaţiuni, pozitionandu-l ca pe un actor european semnificativ in ceea ce priveste garantiile si ca principalul garant pentru microfinantari.

Libra Internet Bank este persoana juridica romana, supusa legilor romane si normelor de supraveghere ale Bancii Nationale a Romaniei. Libra Internet Bank are o retea de 43 de sucursale si se adreseaza cu preponderenta segmentelor de clienti IMM, Corporate, Profesii Liberale si Agricultura. La finalul lunii septembrie 2015, Libra Internet Bank avea o cota de piata de 0.6% si ocupa locul 22 in clasamentul celor 40 de banci din Romania.