UniCredit Bank, prima banca din Romania pregatita sa ofere comunitatii de afaceri Angajamentul Bancar de Plata

În premieră pentru piata bancară din România, UniCredit Bank oferă comunitătii de afaceri Angajamentul Bancar de Plată, un nou instrument de decontare intrat în vocabularul de specialitate cu abrevierea „BPO” („Bank Payment Obligation”).

Digitalizarea si fluidizarea tranzactiilor de comert international vor impune BPO ca un instrument interbancar de referintă, prin care se asigură efectuarea decontărilor specifice comertului international, conform unor conditii preagreate, după compararea electronică a datelor de livrare (în raport cu informatiile de livrare solicitate pentru plată). În esentă, BPO poate fi privit ca un hibrid între acreditivul documentar si plata simplă după livrare, combinând avantajele aferente fiecăreia din aceste solutii de decontare utilizate în comertul international.

Definitoriu în cazul  BPO este faptul că angajamentul irevocabil de plată este asumat de către banca emitentă fată de banca beneficiară, în timp ce în cazul acreditivului documentar beneficiarul este compania vânzătoare/exportatoare. Elementul de noutate pe care îl introduce acest instrument îl reprezintă trecerea de la compararea manuală la compararea electronică a datelor specifice livrării, prin utilizarea de către băncile participante a unei aplicatii electronice de comparare a datelor. În acest sens, UniCredit Bank a implementat aplicatia de comparare electronică a datelor furnizată de SWIFT – Trade Service Utiliy.

Avantajele de care beneficiază clientii care optează pentru utilizarea acestui instrument ca solutie de decontare a tranzactiilor de comert international se referă, în primul rând, la atenuarea riscurilor asumate, prin structurarea conditiilor incluse în BPO, dar si la garantarea plătii tranzactiei, prin emiterea angajamentului irevocabil si independent de plată de către banca emitentă. Apoi, compararea automată a datelor furnizate de vânzător asigură viteză sporită de procesare, iar primirea directă a documentelor de livrare de la vânzator oferă cumpărătorului acces rapid la bunurile/serviciile achizitionate. Nefiind implicate costuri operationale legate de procesarea documentară, BPO presupune costuri reduse prin comparatie cu cele specifice instrumentelor documentare, reprezentând, de asemenea, o solutie flexibilă de finantare, prin posibilitatea scontării sale.

“BPO îmbină caracterul de securitate oferit de acreditivul documentar cu usurinta procesului specific plătilor simple. UniCredit se numără printre primele grupuri bancare europene care au optat pentru implementarea acestui instrument financiar, în Germania si Italia fiind confirmate activarea lui si încheierea primelor tranzactii în 2014 si 2015. Beneficiind de experienta acumulată în Grup, suntem acum pregătiti să oferim si clientilor nostri din România această solutie inovatoare, aliniată celor mai noi tendinte si tehnologii din industrie. Date fiind specificul si caracteristicile acestui instrument de plată, luam în calcul si posibilitatea extinderii ofertei către companii care momentan nu sunt clienti ai băncii noastre”, a declarat Cristina Bunescu, Head of Trade Finance UniCredit Bank.

UniCredit Bank este parte a UniCredit, grupul financiar european cu reteaua cea mai extinsă din Europa Centrală si de Est si una dintre cele mai importante din Europa. UniCredit Bank este un "one-stop-shop" pentru servicii financiare, deservind mai mult de 580.000 de clienti. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management si UniCredit Business Integrated Solutions.

În România, UniCredit Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de înaltă calitate pentru toate categoriile de clienti. UniCredit Bank îsi propune să mentină permanent clientul în centrul activitătilor sale, să fie un partener cu care se lucrează usor si să fie o parte foarte activă a comunitătilor în care îsi desfăsoară activitatea.