Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei in prima jumatate a anului 2016 - analiza Tradeville

Economia românească va continua să crească și în 2016 peste media UE, dar dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a acestui an, antrenând creșterea prețurilor combustibililor și ale electrocasnicelor importate în dolari din Asia. În lumea financiară, bursa de la București va rămâne corelată cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste și, în acest context, succesul investițiilor va depinde tot mai mult de expertiza și competența profesioniștilor din domeniu.     

La nivel global, în 2016, dolarul american va continua să se aprecieze atât în fața valutelor majore, cât și a celor emergente și de frontieră, pe fondul revenirii economiei americane și a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală, în contrast major mai ales cu economia chineză, care continuă să alunece. Atâta timp cât cursul EUR/RON rămâne stabil, în linia a ceea ce am văzut după 2009, o depreciere posibilă a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD în fața leului românesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge astfel, la 4,50 în prima jumătate a acestui an.

Cu excepția unor episoade punctuale de volatilitate, prețul petrolului va rămâne în 2016 la niveluri excepțional de mici, după ce a atins recent cel mai scăzut nivel din peste o decadă, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global în continuare sumbre, cu un exces uriaș de producție și cerere care rămâne mediocră. De altfel, toate mărfurile industriale evoluează prost pentru că lumea emergentă, cel mai important cumpărător în ansamblu, se confruntă cu condiții economice și financiare tot mai adverse. Până când economiile emergente, în special China, nu își revin cu adevărat, este puțin probabil să asistăm la o creștere notabilă și de durată a cotațiilor mărfurilor industriale.

Pentru consumatorul român, totuși, prețuri mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste bună în sine, câtă vreme dolarul american în care sunt denominate importurile acestora va continua să se aprecieze.

În paralel, în lumea financiară, evoluția bună a României la nivel macro ar trebui să ajute Bursa de Valori București (BVB), inclusiv pe segmentul bunurilor de consum. Totuși, în opinia noastră, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui să fie cel impus de piețele din UE și SUA.

Pe aceste piețe însă, perspectivele nu sunt cele mai bune. Piețele de acțiuni și de bonduri au beneficiat enorm în ultimii ani pe seama unor politici monetare extrem de relaxate la nivel global. Acum, însă, Rezerva Federală crește dobânzile în SUA, iar Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei refuză să mai fie cumpărători importanți de acțiuni și bonduri pe piețele locale. În absența sprijinului oferit de băncile centrale, atenția generală se concentrează tot mai mult pe performanța economiilor și capacitatea companiilor de a genera profituri și dividende. Însă economiile globale au o evoluție mai degrabă mediocră. Economiile emergente se confruntă cu recesiuni tot mai pronunțate, în unele cazuri fără precedent în istorie. Iar China coboară către rate de creștere economică tot mai mici, inimaginabile în urmă cu doar câțiva ani. America și Marea Britanie strălucesc doar în termeni relativi. Profiturile companiilor coboară, iar dividendele oferite sunt concurate la nivel global de dobânzi în creștere.
  
Nici piețele de bonduri nu mai sunt atât de atractive. Cumpărători esențiali au dispărut deja din aceste piețe. Băncile centrale încep să se retragă gradual. Lumea emergentă nu mai are excesele de cont curent de altădată, așadar nu mai există dolari americani de reciclat în cumpărări de bonduri. Și, cel puțin în SUA, riscurile deflaționiste nu s-au materializat.
  
Există, desigur, câteva particularități ale pieței românești care pot conduce la diferențe de amplitudine în modul în care indicii BVB ar replica mișcarea celor din afara țării.

Spre exemplu, volumele de tranzacționare foarte scăzute pentru majoritatea titlurilor listate la BVB au inhibat până acum intrări masive de capital destinate speculațiilor bursiere, motiv pentru care presiunea la vânzare datorată unor eventuale retrageri este mai puțin probabilă. Pe de altă parte, dacă mișcările negative pe piețe vor tinde să prindă amploare, există posibilitatea ca orice jucător mai mare să miște piața în mod semnificativ dacă va decide să își reducă expunerea.
  
În plus, pe piața locală au o pondere importantă, la nivelul capitalizării, companiile din industria energetică și din sectorul financiar. Cu un petrol la prețuri reduse este puțin probabil să vedem creșteri importante în prețurile energiei ceea ce ar trebui să afecteze producătorii de energie electrică, petrol și gaze. Mai puțin clară este situația pentru companiile de utilități (cum ar fi cele care fac doar transport sau distribuție de energie ori produse petroliere) care pot să continue să ofere dividende stabile sau chiar să crească volumele transportate. 
 
În ceea ce privește sectorul bancar (și, în mod indirect, cel imobiliar) estimările noastre erau pozitive acum câteva luni dar, odată cu votarea legii privind darea în plată a bunurilor imobile, există un risc important asociat cu această lege. Din fericire ea nu a fost promulgată în forma propusă, dar poate crea probleme chiar și fără prevederea ce permitea aplicarea ei la contractele deja în derulare. Astfel, deoarece costul creditului va crește pentru persoanele fizice ce garantează cu imobile, atât profiturile în sectorul bancar, dar și prețurile și ritmul de dezvoltare în sectorul imobiliar vor scădea față de estimările curente. Acest lucru poate fi pozitiv la nivelul macro-stabilității, însă pe termen scurt el va influența negativ valoarea de piață a companiilor afectate.
  
Eventualele IPO-uri ale unor companii mari (ex. Hidroelectrica) sunt un wild-card pentru interesul referitor la BVB. Cum avem în față un an electoral este posibil ca guvernul actual să nu dorească să își asume astfel de proiecte, lăsându-le pe seama celor ce vor câștiga alegerile. În plus, situația juridică sau economică a companiilor respective ar putea fi un impediment în calea listării.

Piețele de capital din întreaga lume nu sunt pregătite probabil pentru o schimbare decisivă a trendului ascendent din ultimii ani, dar a face investiții profitabile pe aceste piețe se va dovedi tot mai dificil. Asistența investițională din partea analiștilor și brokerilor specializați va deveni, astfel, tot mai importantă. O alternativă plauzibilă va fi diversificarea unei părți a capitalului disponibil în fonduri de investiții global macro administrate de profesioniști a căror performanță nu se corelează puternic cu piețele de acțiuni și de bonduri, precum Global Investing Fund.

Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe primele două poziții în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.

Din grupul Tradeville mai face parte Societatea de Administrare a Investițiilor Vanguard Asset Management, al cărei obiect principal de activitate este administrarea fondurilor de investiții ETF BET Tradeville si Global Investing Fund (GIF).

Compania pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse – acţiuni, obligaţiuni, contracte futures, opțiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri, fonduri de investiții precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiții, printre altele – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele și portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcție de profilul lor de risc.