REMAX: Piata imobiliara a crescut cu 10% in 2015

Potrivit estimărilor RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate si franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, în 2015 piata imobiliară locală a crescut cu 10%, comparativ cu 2014, atât în ceea ce priveste valoarea, cât si volumul tranzactiilor realizate, urmând ca si în 2016 să continue trendul ascendent.

“Cu sigurantă, 2015 a fost anul revenirii pietei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pietei în principalele orase din tară, ci si la o crestere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toti polii principali precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Arad sau Brasov. În plus, observăm că piata are perspective de dezvoltare pentru următorii ani”, a declarat Răzvan Cuc, Presedintele RE/MAX România.

Potrivit afirmatiilor sale, în acest moment, preturile medii din principalele orase din tară sunt stabile, variind de la oras la oras. Astfel, în Bucuresti si Cluj-Napoca, două orase asemănătoare ca si efervescentă, pretul mediu pe metrul pătrat, pe segmentul rezidential, este de cca. 1.000 – 1.100 euro, iar în Brasov ajunge la cca. 850 euro / mp. În acelasi timp, în Arad costul pe metrul pătrat este, în medie, de 800 de euro, în timp ce în Sibiu se situează la cca. 700 euro / mp.

Cresteri de 5% pentru 2016

În ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare în 2016, Răzvan Cuc estimează că trendul ascendent va fi continuat, pe toate segmentele, atât în ceea ce priveste volumul, cât si valoarea.

“În ceea ce priveste segmentul rezidential, suntem de părere că piata va reactiona diferit în functie de orasul la care facem referire, asa cum s-a întâmplat si în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce cresteri ale preturilor medii nationale cu cel putin 5% – atât la locuintele vechi, cât si la cele noi”, a mai afirmat reprezentantul RE/MAX România.

Acesta a mai adăugat că orasele mari din România, cu peste 300.000 de locuitori si care sunt poli de dezvoltare ai economiei locale, au si cele mai active piete imobiliare din tară, cu nuante de la un oras la altul, dictate de specificul economiei locale, de infrastructură si pozitionare geografică, de componenta universitară a orasului si de multe alte criterii. Însă, conform datelor RE/MAX, în toate aceste orase se află în dezvoltare proiecte rezidentiale ale unor dezvoltatori privati care însumează estimativ peste 10.000 de unităti locative ce urmează a fi livrate în 2016.

Potrivit reprezentantului companiei, evolutia pozitivă a pietei se va vedea, în acest an si pe segmentul terenurilor care, încă din 2015, a fost unul efervescent, marcat de tranzactii importante în orasele mari ale tării. 

“De asemenea, si pe segmentele comerciale, office si chiar si logistice vom asista la o crestere a interesului si a tranzactiilor”, a încheiar Răzvan Cuc.

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiintată în 1973 în Denver, are astăzi peste 100.000 de agenti afiliati în birouri aflate în cca. 100 de tări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 33 de tări, cu peste 1.500 birouri si 15.000 de agenti, continuând să se extindă.