In 2016, declaratia 200 se depune si de catre cei cu venituri din jocuri de noroc online

In fiecare an, persoanele cu venituri extra-salariale au obligatia de a completa si de a depune la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) formularul 200. Sunt "atinse" de aceasta prevedere persoanele care in anul fiscal precedent au inregistrat venituri din chirii (cedarea folosintei bunurilor), de piata de capital (tranzactii cu actiuni pe bursa) si alte activitati independente aflate sub incidenta legislatiei referitoare la declaratia 200.

Incepand cu anul 2016, acest formular trebuie completat si de catre persoanele care au inregistrat in anul 2015 venituri pe website-uri ale operatorilor licentiati de jocuri de noroc online. Aici sunt incluse jocuri de poker, casino, bingo si mai ales pariuri sportive - cele mai populare jocuri de noroc pe internet in Romania.

Nu se cunoaste exact numarul romanilor aflati in aceasta situatie, insa se estimeaza ca ar fi cel putin cateva zeci de mii. Cu siguranta numarul va fi mult mai mare in 2017, cand vor trebui sa depuna declaratia 200 la ANAF toti cei care au activat pe website-uri de pariuri si alte jocuri in cursul acestui an.

Informatii exacte despre modalitatea de calcul si despre completarea si depunerea formularului 200 pot fi obtinute direct de la ANAF sau online, pe website-uri care trateaza acest subiect - comunitati ale pariorilor online. Oricum, in momentul in care se depune declaratia 200 nu exista o obligatie de plata imediata pentru contribuabil. Organul fiscal va analiza declaratia, va verifica situatia si va trimite ulterior catre contribuabil (prin scrisoare recomandata, prin posta) o decizie de impunere. Mai departe, in mod normal termenul de plata este de 60 de zile de la primirea respectivei scrisori.

Mediul online este extrem de propice jocurilor de noroc, caci ofera acces usor si rapid la aceasta forma de divertisment adresata exclusiv adultilor. In prezent exista un cadru legal foarte clar in Romania - se poate juca doar la operatori care au primit licenta in tara noastra de la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc.

Tot mai multi romani au acces la internet si chiar il folosesc intensiv, inclusiv de pe disponibile mobile precum tableta sau smartphone. Astfel, case de pariuri sportive online exista la indemana in orice moment, de acasa sau din alte locatii. Tot pe internet se pot accesa ponturi pariuri si multe alte resurse utile destinate exclusiv persoanelor cu varsta de cel putin 18 ani.