Studiu REMAX: Pentru a cumpara o casa, europenii vizioneaza in medie sapte proprietati in doua luni

Europenii nu alocă foarte mult timp căutării unei locuinte si, în medie, vizionează sapte case pentru a lua o decize, potrivit unei analize realizate în tările din Europa de către  RE/MAX Europe, lider mondial în real-estate si franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment.

Astfel, studiul realizat de companie arată că 68% dintre europeni caută o locuintă pentru a o achizitiona cca. 2 luni. Dintre acestia, 10% au sansa de a găsi casa visurilor în doar o săptămână, în timp ce peste 16% în maxim 2 săptămâni.

În ceea ce priveste topul tărilor în ceea ce priveste timpul alocat căutării unei locuinte, Portugalia este pe primul loc. Aici, circa 40% dintre persoanele care sunt în căutarea unei locuinte, au sansa de a o găsi în nici mai mult, nici mai putin de o săptămână.  La polul opul se află însă austriecii si olandezi, unde 40% dintre doritorii unei case sunt nevoiti să caute mai bine de sase luni.

„În România lucrurile se aseamănă foarte mult cu media Europei. Aici căutarea unei locuinte durează cca. 2 - 3 luni, iar procesul este cu atât mai usor în ultima perioadă, odată cu livrarea pe piată a tot mai multor locuinte noi”, a declarat Răzvan Cuc, Presedinte RE/MAX România.

Studiul companiei a mai arătat că, în mod normal, bărbatii sunt mai hotărâti si mai rapizi, în timp ce femeile alocă mult mai mult timp când vine vorba de luarea unei decizii privind achizitia unei case.

În plus, analiza RE/MAX Europe mai relevă că, în medie, europenii vizionează sapte proprietăti pentru a decide care este cea mai potrivită. Există însă si exceptii – 4% dintre locuitorii Europei analizează chiar si 20 de case pentru a alege ceea ce li se potriveste.

În topul celor mai pretentiosi europeni, turcii si britanicii sunt pe primele locuri. Acestia vizionează cca. 10 locuinte pentru a putea face o alegere, în timp ce germanii si italienii nouă. Pe următoarea pozitie se află polonezii si spaniolii, care vizitează opt proprietăti, iar lucrurile stau la fel si în România. În Finlanda , însă, doar patru case sunt pe lista celor vizionate înainte de a se lua o decizie.

RE/MAX Europa a realizat acest studiu având un esantion reprezantativ de 8.000 de respondenti din 16 tări europene printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elvetia, Turcia, Olanda.

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiintată în 1973 în Denver, are astăzi peste 100.000 de agenti afiliati în birouri aflate în cca. 100 de tări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 33 de tări, cu peste 1.600 birouri si 15.000 de agenti, continuând să se extindă.