Transelectrica si Nuclearelectrica au anuntat dividendele care vor fi distribuite din profitul pe 2015

Doua importante companii controlate de statul roman in calitate de actionar majoritar - Transelectrica (TEL) si Nuclearelectrica (SNN) - au anuntat nivelul de dividend propus pentru a fi distribuit din profitul pe 2015. Distributia se va realiza in acest an, actionarii putand profita de noul impozit pe dividende de doar 5% (comparativ cu 16% pana anul trecut).

Conducerea companiei Transelectrica propune distributia unui dividend de 2,71 lei/actiune, adica o rata de distributie similara cu cea de anul trecut (putin peste jumatate din profitul total de 366 milioane de lei inregistrat in 2015). Valoarea totala a profitului alocat pentru dividende va fi astfel de 194 mil. lei. Raportat la pretul din piata (de pe Bursa de Valori Bucuresti), randamentul TEL ajunge la 9%.

Nuclearelectrica va repartiza in acest an aproape 100 de milioane de lei pentru dividende, valoarea reprezentand in jur de 80% din profit. Dividendul este de 0,33 lei / actiune, cu 10% mai mare fata de cel de anul trecut (in conditiile in care si profitul companiei a crescut in 2015, comparativ cu anul precedent).

Raportat la pretul din piata al actiunii SNN, care a scazut puternic in ultima perioada (-17,45 % de la inceputul anului si -29,75 % in ultimele 12 luni), valoarea dividendului este de peste 6% (semnificativ un raport mai bun fata de cel din 2015, cand dividentul a reprezentant aproximativ 4%). Statul roman detine cea mai mare parte din Nuclearelectrica, urmat de Fondul Proprietatea si de alti mici actionari (persoane fizice si juridice).