Negocierile pentru o tranzactie Fondul Proprietatea - Electrica s-au finalizat fara un acord

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București, în calitate de Administrator Unic şi Societate de Administrare („Administratorul Fondului”) a Fondul Proprietatea SA („Fondul”), anunță că negocierile recente cu Electrica SA („Electrica”) nu au condus la încheierea unui acord în legătura cu o potențială tranzacție între Fond și Electrica cu privire la deținerile Fondului din cadrul celor patru companii al căror acționar majoritar este Electrica, și anume Electrica Distribuție Transilvania Sud SA ("EDTS"), Electrica Distribuție Transilvania Nord SA ("EDTN"), Electrica Distribuție Muntenia Nord SA ("EDMN") și Electrica Furnizare SA ("EF").

Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Din păcate, în pofida eforturilor noastre susținute și a dorinței de a găsi o cale de mijloc realistă, nu a fost posibil să ajungem la un acord satisfăcător asupra prețului și să încheiem o tranzacție în urma negocierilor cu Electrica. Considerăm că oferta Fondului a fost atractivă și ar fi generat beneficii pentru ambele părți. Ne menținem angajamentul și disponibilitatea de a relua negocierile în viitor, dacă va exista un angajament similar din partea Electrica.”

Prețul final oferit de Electrica a fost de RON 790 milioane, incluzând și dividendele de RON 106 milioane ce vor fi plătite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea și care ar fi trebuit transferate către Electrica în urma tranzacției. Astfel, prețul efectiv oferit de Electrica pentru deținerile în cadrul subsidiarelor a fost de RON 684 milioane, ceea ce reprezintă un discount de peste 18% față de valoarea de RON 841 milioane a acestor dețineri, nivel la care au fost evaluate în activul net al Fondului la data de 29 Februarie 2016.

"Luând în considerare bugetele subsidiarelor aferente anului 2016 acest preț de 684 milioane de lei evaluează subsidiarele la următorii multipli: EV/EBITDA: 2,9x; P/E: 6x; P/RAB: 0,6x; Randamentul dividendului: 13,3%. Considerăm că multipli atât de mici nu pot fi luați în considerare în mod serios de niciun vânzător, pentru active atât de valoroase și cu cash flow-uri semnificative și sustenabile", spun oficialii Fondului Proprietatea.

"După mai multe runde de negociere, preţul nostru final a fost diminuat la RON 805 milioane, care ar fi urmat să fie plătit de Electrica pentru participaţiile de 22% în cele patru subsidiare. Pentru a face tranzacţia mai atractivă şi pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o înţelegere, ne-am oferit, de asemenea, să plătim către Electrica RON 36 milioane primite sub formă de dividende de la subsidiare (dintr-un total de RON 106 milioane pe care Fondul este îndreptăţit să le primească pentru anul financiar 2015). În concluzie, valoarea cash netă pentru Electrica ar fi fost de RON 769 milioane".

În opinia FP, dacă ar fi fost acceptat, preţul oferit de Fond ar fi adus multiple beneficii companiei Electrica si acţionarilor săi, precum:

Randament de 11,8% din activele achiziționate (luând în considerare bugetele subsidiarelor pentru anul 2016 şi o rată de distribuire a profitului net similară anilor anteriori de 85%) comparativ cu 7,7% rata de randament reglementată şi 1-2% rata de randament a depozitelor şi obligaţiunilor;

Creştere de peste 22% a profitului net consolidat bugetat pentru anul 2016 al Electrica urmare a deţinerii 100% a subsidiarelor;

Randamentul dividendelor Electrica s-ar îmbunătăţi de la 6,8% la peste 8,8% (presupunând acelaşi preţ pentru acţiunile Electrica);

Un multiplu P/E Electrica de 7x urmare tranzacţiei mai mic decât multiplul actual de tranzacţionare al Electrica de 8,6x, luând în considerare bugetul consolidat aferent anului 2016 al Electrica;

Sinergii suplimentare din eficientizarea structurii operaţionale;

Fondul doreşte să îşi asigure acţionarii că rămâne deschis la negocieri cu Electrica după Adunările Generale Anuale ale Acţionarilor subsidiarelor.