BCR demareaza programul dedicat copiilor prescolari De la Joc la Educatie Financiara
Banca Comercială Română (BCR), Asociatia pentru Promovarea Performantei în Educatie (APPE), Ministerul Educatiei si Infomedia România au lansat programul "De la Joc la Educatie Financiară", prin intermediul căruia 23.000 de prescolari din sapte judete (Bucuresti, Sibiu, Dolj, Constanta, Cluj, Timis, Iasi) vor primi gratuit suportul de curs (manuale si software), iar 7000 de educatori vor fi formati pentru a sustine lectii de educatie financiară în grădinite.
Programul "De la Joc la Educatie Financiară", initiat de BCR, Asociatia pentru Promovarea Performantei în Educatie (APPE) în parteneriat cu Ministerul Educatiei si Infomedia România se va derula în 2016, începând cu luna aprilie si va consta în desfăsurarea unor activităti de formare si informare a copiilor, a cadrelor didactice si părintilor, cu privire la notiuni elementare de educatie financiară, în vederea sprijinirii dezvoltării personale si, implicit, a dezvoltării comunitare.
"Educatia financiară a copiilor trebuie să se realizeze încă de la o vârstă fragedă, atunci când acestia încep să ceară prima bomboană, prima jucărie. Copiii trebuie să fie familiarizati cu banii, cu valoarea acestora, cum pot fi cheltuiti cu responsabilitate, cum pot fi economisiti, investiti sau donati în scop caritabil", a declarat Ligia Golosoiu, autoarea noului manual pentru prescolari si a manualelor de educatie financiară pentru clasele III - IV. Unul din zece elevi de clasele a III-a si a IV-a a studiat materialele lansate de BNR împreună cu Ligia Golosoiu, 45.000 au participat la orele de educatie financiară, iar cursul a fost cea mai populară materie scolară de anul trecut.
Principala sursă de educatie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proportie de 95%, în timp ce scoala detine un procent de 9%, iar băncile, doar 5%, potrivit studiului Erste, realizat de către IMAS International. Programul "De la Joc la Educatie Financiară" urmăreste să le ofere copiilor sansa de a avea acces la educatie financiară cât mai devreme si chiar să crească nivelul de învătare alături de părinti sau familie.
"România are un grad mic de alfabetizare financiară, de 22%, planificarea unui buget este o necunoscută pentru trei români din patru, iar în ce priveste gradul de bancarizare, suntem pe locul pe locul 124 din 143 într-un clasament global, potrivit statisticilor recente. În acest context, începerea timpurie a educatiei financiare este un imperativ, iar programul «De la Joc la Educatie Financiară» reprezintă un răspuns la această necesitate. Totodată, am luat în calcul faptul că 95% din educatia financiară a românilor provine din familie, asa că manualul contine si exercitii pe care copiii le pot face acasă cu părintii, care pot astfel suplimenta informatiile obtinute la grădinită", afirmă Dana Demetrian, Vicepresedinte Retail&Private Banking, BCR.
"Programul «De la Joc la Educatie Financiară» îsi propune să promoveze conceptul de educatie financiară pentru copiii prescolari, cu activităti în triada părinti-copii-educatori si, de asemenea, să imprime respectul copiilor fată de muncă si fată de bani", a spus Viorica Preda, Inspector General, Ministerul Educatiei.
Noul program dedicat prescolarilor ilustrează încă o dată preocuparea constantă si investitia consecventă a BCR în ceea ce priveste consolidarea cunostintelor financiare ale copiilor si tinerilor din România. În 2008, BCR a sprijinit dezvoltarea primului manual de educatie financiară pentru elevii de liceu, dezvoltat de organizatia non-profit Junior Achievement, în parteneriat cu Ministerul Educatiei si BCR, care l-a finantat si a contribuit cu peste 500 consultanti voluntari la clasă de la aplicarea lui în scoli. În plus, BCR a lansat în 2009 campania scoala de Bani, care a îmbinat lectiile de teorie propriu-zisă cuprinse în două ghiduri de lucru “Ghidul de converstie între buzunar si ban”, respectiv “Ghidul de crestere a banilor” cu elemente de divertisment si instrumente utile în gestionarea portofelului familiei. Totodată, în 2013, BCR si Erste Bank, alături de Muzeul National de Istorie a României si Ministerul Educatiei Nationale, au derulat proiectul de educatie financiară “Fabuloasa lume a banilor”, constând într-o expozitie interactivă si o competitie cu teme financiare dedicate elevilor de clasele I-VIII.
|