Artisti de jazz de talie internationala vin sa cante la Sibiu

Didier Locwood, Enrico Rava, Largo, Dee Dee Bridgewater, Chico Freeman, Archie Shepp, Dean Bowman, Herbie Kopf, Zbigniew Namyslowski si Vienna Art Orchestra sunt cateva dintre numele care vor concerta la Sibiu in saptamana culturala 7-13 mai, la Sibiu Jazz Festival, parte a programului "Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007", se arata intr-un comunicat remis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

 

Seria de concerte va fi acompaniata din punct de vedere vizual de "Focus Jazz", o expozitie de 100 de fotografii surprinse de-a lungul a peste 30 de ani de festival. Sibiul gazduieste de asemenea o serie de alte expozitii: EuroProFiles, la Biblioteca Judeteana ASTRA, Artisti plastici din Israel, la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu 2007, expozitia de acuarela a lui Gheorghe Leahu, in curtea interioara a Primariei Sibiu, 15+10+2 – Identitate Europeana, la Casa Artelor si Chipurile Transilvaniei, Cetatea Cisnadie. De asemenea, Premiile Muzicale MTV Romania se muta anul acesta la Sibiu.

Didier Lockwood a lansat in peste 30 de ani de cariera 30 de albume, atat in Europa, cat si in Statele Unite, si a sustinut mai bine de 3000 de concerte, participand la cele mai prestigioase evenimente. Este unul dintre cei mai iubiti muzicieni francezi, caruia i-a fost acordata distinctia de "Cavaler al Artelor si al Literelor". Locwood este adeptul jazzului cu o sonoritate multietnica.

Enrico Rava este considerat a fi cel mai mare muzician italian de jazz, recunoscut pe plan international. Din multe puncte de vedere, acest magnific trompetist defineste jazzul italian, precum si felul in care muzica lui a devenit un fenomen international. Largo este formatia creata de marele compozitor luxemburghez Gast Waltzing. Influentata de hip-hop si muzica dance, Largo isi are radacinile in jazz, dar tinde spre muzica inovatoare si experimentala.

Dee Dee Bridgewater a debutat in 1970, la New York, ca vocalista in formatia condusa de Thad Jones si Mel Lewis, una dintre cele mai valoroase orchestre de jazz din acea perioada. Cantecele albumului "J’ai deux amours" sunt de origine franceza.

Chico Freeman, instrumentist, compozitor si producator, gaseste mereu noi cai de a imbratisa mostenirea si traditia muzicii de jazz. Cu formatia lui afro-cubaneza, Guataca, formata din tineri profesionisti, Chico continua sa dezvolte un ansamblu de muzica universala: ritmuri latine, mostenire africana si hip-hop, incoporand jazzul traditional.

Faptul ca Archie Shepp este unul dintre cei mai controversati jazzmeni ai anilor ’60 se datoreaza atat muzicii sale, cat si opiniilor sale politice. Ca poet si dramaturg, Shepp este dominat de sentimente de frustrare si furie, dat atinge si cote lirice, chiar sentimentale. In ciuda alinierii cu "New Things" (free jazz), radacinile lui ramana totusi in jazzul traditional.

Dean Bowman a inregistrat de toate, de la rock la jazz si muzica clasica. Crescut in muzica afro-americana traditionala si gospel, Bowman si-a perfectionat vocabularul jazzistic in ultimul sau album de jazz, rock si negro-spirituals.

De mai bine de 20 de ani, Herbie Kopf nu defineste doar un basists de prima mana a scenei muzicale internationale, ci si un prolific compozitor cu o lunga lista de formatii si colaboratori. Cu un sound unic, Herbie Kopf joaca un rol important in formarea altor formatii de acest gen. Muzica lui Zbigniew Namyslowski are o influenta multiculturala: jazz pur, rock, blues, folclor polonez si elemente balcanice si indiene.

Vienna Art Orchestra, cea mai bine cotata orchestra internationala de jazz din Europa, a fost formata in 1977 de catre Mathias Ruegg. De la debutul international din 1981, orchestra a participat la diverse evenimente din peste 50 de tari, inclusiv Statele Unite ale Americii si Japonia, precum si in multe tari din Asia si Africa. Mai bine de 100 din aceste reprezentatii au avut loc in cadrul festivalurilor internationale de jazz. Orchestra are peste 35 de inregistrari. Pentru sound-ul de jazz contemporan pe care il practica, in care se simt influente ale jazzului traditional european si american, Vienna Art Orchestra a primit titlul de "Best Big Band".

Expozitia "Focus Jazz" are ca tematica jazzul si ofera o istorie in imagini a scenei sibiene de jazz, pentru care vor sta ca marturie si o serie de afise celebre. Expozitia va fi deschisa intre 4 si 14 mai, pe toata perioada de desfasurare a Sibiu Jazz Festival.

Premiile Muzicale MTV 2007 se vor decerna la Sibiu. "Ce loc mai bun am fi putut alege pentru Premiile MTV, altul decat Capitala Culturala Europeana din 2007? Prin organizarea celui mai important eveniment al show-biz-ului autohton la Sibiu, prima televiziune muzicala din Romania se asociaza cu cel mai apreciat oras romanesc la nivel european. Suntem onorati de ospitalitatea si sprijinul partenerilor nostri din Sibiu in organizarea acestei editii a Premiilor MTV Romania si consideram ca o mare parte din succesul evenimentului se datoreaza colaborarii cu aceste instritutii", a declarat Giovanni Francesco, MTV Event Manager.

 

Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro
©