Festivaluri, expozitii si muzica la Sibiu in saptamana 14 - 20 mai 2007

Sibiul va gazdui in saptamana 14-20 mai trei mari festivaluri: Festivalul Filmului European, Festivalul Culinar Slow Food si Festivalul de Arta Neconventionala La Strada, se arata intr-un comunicat remis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. Alte noutati ale capitalei culturale sunt Simpozionul International TextImage, expozitia "Culorile Avangardei", Targul de carte Gaudeamus, concertele "Classic meets Cuba, Mozart meets Cuba" si "Plimbari nocturne”", Franz Koglmann si Exxj.

"Culorile Avangardei" este un proiect alcatuit dintr-un set de activitati expozitionale, publicistice si exegetice, ce vor trata modernismul si avangarda din Romania in anii 1910-1940. In paralel va fi vernisata expozitia "Hans Mattis Teutsch, pictor europaeus", alaturi de lansarea albumului-catalog "Reflexe moderne. Arta in Romania 1910-1940", ce va cuprinde reproduceri ale lucrarilor din cele doua expozitii, texte critice si de istoria artei.

Tot la vernisaj va fi lansat un tiraj de colectie cu postere ce vor reproduce pagini spectaculos ilustrate din publicatiile de avangarda interbelice. In zilele in care se vor deschide cele doua expozitii va fi organizat un simpozion international cu tema Fuziunea text-imagine in avangarda, cu 6-8 invitati straini si romani (printre care si Philippe Sers, Boris Groys si Krisztina Passuth), care vor dezbate raporturile dintre arta si publicatiile de avangarda. In cea de-a doua seara a simpozionului va avea loc in Piata Primariei din Sibiu un performance al artistului contemporan Ion Grigorescu.

"Classic meets Cuba, Mozart meets Cuba" propune o incursiune in universul multiculturalitatii. Interpreti straini si romani vor realiza o sinteza artistica reunind momente importante ale axelor Nord-Sud si Est-Vest. Menirea acestei sesiuni este aceea de a releva multiculturalitatea existenta pe teritoriul Romaniei, dar si iradianta spatiala a arhetipurilor muzicale din intreaga lume", se precizeaza in comunicat.

Editia Sibiu a Festivalul Filmului European va debuta cu o proiectie in aer liber, in Piata Mare, pe 17 mai, urmand a se desfasura in continuare in perioada 18-20 mai la Pavilion 2007. Programul cuprinde o selectie de sase filme reprezentative pentru productia cinematografica europeana. Festivalul Culinar va debuta tot pe 17 mai, in Piata Mare, si va continua in urmatoarele trei zile la Muzeul Astra. Pe 18 mai va avea loc o conferinta pe tema "Globalizarea, diversitatea si produse traditionale".

Cea de-a XI-a editie a Festivalului de Arta Neconventionala La Strada si-a propus sa promoveze spectacole de teatru, performance, body-art, multimedia, expozitii, parade de costume, recitaluri de muzica si poezie si spectacole de teatru de animatie cu si pentru copii. Sunt invitati sa participe artisti amatori si profesionisti de frunte ai scenei romanesti si din strainatate.

 

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©