Investitorii straini si romani sunt atrasi de statiunile balneare

Statiunile balneare din Romania vor deveni in urmatorii trei ani un magnet pentru investitorii straini si români, potrivit unui studiu asupra pietei hoteliere realizat de compania Peacock Hotels, informeaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Statiunile balneare sunt foarte atractive pentru investitorii straini care vor cauta sa pastreze componenta medicala traditionala a sejurului in statiunile balneare, dar progresiv vor fi introduse concepte SPA. De asemenea, potrivit studiului, investitorii vor putea beneficia de rezultatul concentrarii unor capacitati de cazare insemnate intr-un perimetru relativ restrâns, completând punctual oferta statiunilor balneare cu componenta de reuniuni.

Pe baza capacitatii de cazare autorizata la nivelul anului 2006, clasamentul statiunilor balneare românesti este condus de Baile Felix cu 22 la suta din total, urmând statiunile Baile Herculane - 15 la suta, Calimanesti-Caciulata 12 la suta, Amara - 8 la suta, Covasna - 8 la suta, Voineasa - 7 la suta, Vatra Dornei - 7 la suta, Sovata - 6 la suta si Techirghiol - 6 la suta, alaturi de altele ce cumuleaza 9 la
suta (fiecare sub 3 la suta).

In schimb, vechi statiuni balneare sunt resuscitate prin proiecte de cofinantari europene, acolo unde autoritatile locale s-au implicat in procesul de redresare. Un exemplu este cel al statiunii Moneasa, unde o companie austriaca a câstigat licitatia pentru dezvoltarea potentialului turistic al statiunii balneo-climaterice, valoarea totala a investitiei fiind de peste pentru milioane de euro,
neegalata de un alt proiect similar.

La Vatra Dornei, in ultimul an, numarul locurilor de cazare a crescut cu 20 la suta, la pensiunile de 3 si 4 stele, totalul locurilor de cazare in statiune fiind de 2.450. Proiectul de reabilitare a structurii turistice a orasului Vatra Dornei se ridica la sase milioane euro, iar lucrarile de infrastructura, in special refacerea drumurilor, necesita investitii de trei milioane euro.

 

Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro
©