Toti cei care pornesc o afacere trebuie sa stie ce este o asigurare de bunuri si ce este asa-numitul split TVA .
Asigurarea de bunuri este destinată proprietatilor care pot fi distruse de calamitati naturale, accidente sau incendii. Este vorba atat de bunuri mobile cat si imobile, de bunuri personale (automobile, tablouri, bijuterii, aparatura electronica si, bineinteles, locuinte) cat si de patrimoniul unei firme: cladiri de birouri, hale de productie, spatii de depozitare, masini, echipamente, instalatii, marfuri, materii prime etc.
La incheierea unei asigurari de ia in considerare viteza de uzura: o instalatie de aer conditionat, de exemplu, va ceda dupa cativa ani, in timp ce un imobil poate rezista si sute de ani daca este intretinut corespunzator.
Exista asigurari obligatorii cum ar fi PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale) si asigurari facultative, care se incheie pentru locuinte, autivehiculele proprietate personala etc.
Pe langa situatii cum ar fi efectele ploilor torentiale si al avalanselor, spargerea unor tevi, caderea unor corpuri pe autovehicule (copaci daramati de furtuna, de exemplu), incendii, explozii, traznete, caderea unor aeronave pe imobile, acestea acopera si cazurile de furt insotit de intrare prin efractie. In general, astfel de asigurari se incheie pe o perioada de un an, existand insa si posibilitatea de prelungire a contractului.
Cat priveste Split TVA, acesta a intrat in vigoare la inceputul acestui an prin Ordonanta 23 din 2017 si permite plata defalcata a taxei pe valoare adaugata. Pana anul trecut, valoarea unei facturi se platea integral firmei care emitea factura, aceasta încasand TVA.
La sfarsitul lunii, firma respectiva facea diferenta intre TVA incasat (prin intermediul facturilor platite de catre clientți) și TVA platit (prin platile făcute furnizorilor), dupa care platea statului valoarea datorata sau (daca era cazul) făcea o cerere de rambursare a TVA de la stat.
Acum insa efectuarea platii se face prin doua tranzactii separate: prima reprezinta valoarea produselor sau serviciilor si este platită în contul bancar curent al firmei, iar a doua reprezinta valoarea TVA-ului aferent sumei respective si se plateste intr-un cont bancar deschis special pentru TVA de catre firma furnizoare.
.