transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 12-04-2024 4.6322 lei 4.9703 lei

 A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 06-04-2011

Ensight - rezultatele analizei pietei bancare si a asigurarilor din Romania si Europa Centrala si de Est

Ensight - rezultatele analizei pietei bancare si a asigurarilor din Romania si Europa Centrala si de Est
 Alte stiri la aceasta categorie

Ensight Management Consulting a realizat la inceputul acestui an o analiza a pietei bancare si a asigurarilor. Obiectivul studiului a fost analiza evolutiei pietei pe parcursul ultimilor ani si identificarea unor posibile tendinte viitoare pe termen scurt si mediu. Analiza a fost realizata atat la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), pentru o mai buna intelegere a situatiei Romaniei in contextul ECE, cat si la nivel local, pentru a analiza piata interna si competitia.

Cu toate ca economia europeana a fost afectata de recesiunea economica, in 2009 activele bancare totale au avut o crestere de ~2%. Romania a fost a 4-a cea mai mare piata bancara din ECE in 2009, activele bancare totale (78.1 mld Euro) depasind media ECE.

In ceea ce priveste creditele, repartizarea acestora in functie de destinatie arata diferente intre tarile ECE. In timp ce tari precum Slovenia se concentreaza pe sectorul corporativ, tari ca Romania inregistreaza un nivel mai ridicat al creditelor de consum. De asemenea, conform datelor oficiale2, Romania are cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante dintre tarile ECE. In ceea ce priveste depozitele, valoarea acestora in Romania este sub media ECE.

Mai mult, jumatate din tarile ECE au rata credite/depozite supraunitara. Din punctul de vedere al segmentului de piata al cardurilor de credit si al platilor bancare netraditionale, Romania si Bulgaria ocupa ultimul loc intre tarile din ECE. Astfel, in Romania, numarul cardurilor de credit/locuitor (0.13) este de doua ori mai mic decat cel din Polonia (0.25).

Analiza pietei bancare din Romania

Avand in vedere contextul economic si financiar international, anii 2009 si 2010 s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii bancare in Romania, confirmata de evolutia activelor nete bancare totale. In consecinta, bancile si-au schimbat orientarea de la expansiune rapida si, in principal, obiectivele cantitative, catre o orientare preponderent calitativa in ceea ce priveste strategia, reteaua de sucursale, portofoliul de produse sau controlul costurilor.


Ritmul ridicat de crestere a creditelor neguvernamentale (acordate gospodariilor si societatilor nefinanciare) pana in anul 2008 a fost inlocuit de o contractie in 2009 si 2010, in termeni reali. Astfel, ritmul de crestere a creditelor in RON a atins valori negative, in termeni reali, in mai 2009, aceasta tendinta mentinandu-se si pe parcursul anului 2010. Creditele in valuta au avut o dinamica diferita a ritmului de crestere in termeni reali si au atins valori negative in ianurie 2010, reluand cresterea pozitiva, dar redusa, catre a doua jumatate a anului.

Depozitele si-au continuat cresterea, desi in 2010 au inregistrat un ritm de crestere mai lent decat in 2009. Ratele medii ale dobanzilor au avut un trend descendent, dupa nivelurile ridicate din 2008, atat pentru credite, cat si pentru depozite, cu o dinamica diferita in functie de valuta.

Romania prezinta un potential mare de crestere in ceea ce priveste gradul de penetrare a cardurilor pe piata, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani numarul cardurilor valide de credit si de debit a avut o tendinta de scadere. Asadar, numarul de carduri valide si valoarea tranzactiilor de retragere de numerar de la ATM au fost mai scazute in 2010 decat in 2008, in timp ce valoarea tranzactiilor de plata cu carduri a crescut.

Cresterea creditelor neperformante, cumulata cu veniturile scazute (ca urmare a activitatii de creditare redusa) au afectat profitabilitatea sistemului bancar. Astfel, in 2009 profitul net agregat al sistemului bancar a scazut cu ~83%, in comparatie cu 2008, iar la sfarsitului anului 2010, pierderea anuala neta agregata a fost de ~71 mEUR. In consecinta, in ultimii doi ani, bancile au redus cheltuielile operationale si au reexaminat planurile de extindere a retelei de sucursale.

In aceste conditii, printre principalele tendinte pe termen scurt si mediu ale sistemului bancar romanesc se numara: repozitionarea bancilor mici catre tintirea unor segmente de nisa, o potentiala consolidare a sistemului bancar, concurenta sporita pentru clientii „buni”, cresterea gradului de penetrare a cardurilor etc.

Piata asigurarilor din ECE se caracterizeaza printr-o concentrare mai ridicata pe segmentul asigurarilor generale, in comparatie cu media UE. In Romania, aceste caracteristici sunt accentuate in comparatie cu celelalte tari ECE, piata asigurarilor generale detinand mai mult de 80% din piata asigurarilor, 60% fiind reprezentate doar de asigurari auto.

Tendinta generala pe piata de asigurari generale din CEE a fost de crestere usoara. Singura categorie a asigurarilor generale care a inregistrat o scadere usoara in regiunea ECE in 2009 a fost cea a asigurarilor de proprietate.

Piata asigurarilor de viata din majoritatea tarilor ECE nu a atins un grad de maturitate semnificativ si a fost puternic afectata de criza economica. Piata asigurarilor de viata din Romania a inregistrat o valoare de doar 7% din media ECE a asigurarilor de viata.

Cele mai utilizate canale de distributie a asigurarilor din ECE sunt subscrierile directe si intermediarii (agenti, brokeri). In 2009, aproximativ 36% din totalul primelor brute subscrise au fost negociate de brokeri (40% in sectorul asigurarilor generale si doar 6% pentru segmentul asigurarilor de viata).

Analiza pietei asigurarilor din Romania

Gradul de concentrare al pietei din Romania s-a dublat in 2009 (41%) comparativ cu 2008 (17%) dupa consolidarea mai multor grupuri internationale prezente pe piata locala.

Piata asigurarilor generale a inregistrat in continuare o crestere a primelor brute subscrise in 2009 (2% in RON), desi nu la fel de mare ca cea inregistrata in anii precedenti. Piata asigurarilor de viata, mai putin dezvoltata in Romania decat in alte tari europene, a fost puternic afectata de recesiunea economica, inregistrand o contractie de -14% in 2009.

In 2010, piata asigurarilor generale a fost grav afectata de caderea pietei de leasing. Piata asigurarilor auto a inregistrat schimbari de structura datorate cresterii vanzarilor asigurarilor de raspundere civila auto obligatorii (RCA) si a scaderii semnificative a asigurarilor auto optionale (CASCO).

Clasele de asigurari generale cu cote reduse in totalul pietei asigurarilor generale au inregistrat un nivel ridicat de dinamism in 2008 si 2009. Un exemplu relevant il constituie schimbarile in cotele de piata, respectiv pozitiile principalilor competitori pe piata asigurarilor agricole. Astfel, ASIROM a pierdut prima pozitie si aproximativ 13% din cota de piata, in timp ce Omniasig VIG a urcat pe pozitia a treia si a castigat 12% cota de piata.

Capitalul disponibil pe piata de asigurari a demonstrat o tendinta crescatoare, in special datorita segmentului asigurarilor de viata, care a inregistrat o rata medie de solventa de 4.46 in 2009 (cu 23% mai mult decat in 2008).

Profiturile inregistrate in 2009 la nivelul pietei asigurarilor au scazut cu 15% (comparativ cu 2008), in timp ce pierderile suferite de piata s-au dublat in acelasi interval (103%). Rezultatul net agregat al pietei de asigurari arata o pierdere de 582 mil. RON.

Costurile operationale (de achizitie si administrative) au crescut la nivelul pietei cu 2% (crestere calculata in RON). Acest lucru se datoreaza cresterii costurilor pe segmentul asigurarilor generale (6%), in ciuda unei scaderi de 9% a costurilor de administrare si de achizitie pe segmentul asigurarilor de viata.

In 2009, aproape 19% din primele brute subscrise au fost cedate pentru reasigurare in Romania, ceea ce reprezinta o scadere de 14%, comparativ cu 2008.
Masurile de reglementare se vor concentra in urmatorii 2-3 ani pe gestionarea riscului aferent sectorului de asigurari, iar tendintele pietei semnaleaza consolidarea moderata a pietei, dezvoltarea produselor inovative, intensificarea activitatii de rebranding si utilizarea in crestere a bancaassurance ca si canal de distributie pe piata asigurarilor.

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
Willie
This forum neeedd shaking up and youÂ’ve just done that. Great post!
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar