Fondurile de pensii private obligatorii au adjudecat deja aproximativ 45% din piata, dupa prima luna a campaniei de aderare, conform estimarilor reprezentantilor societatii de pensii Interamerican. La Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale au fost înregistrati 1,167 milioane de participanti la fondurile de pensii private obligatorii, însa, din cauza timpului necesar pentru transmiterea si procesarea formularelor de aderare, numarul real al celor care au semnat deja este mai mare, de peste 1,55 milioane, apreciaza directorul general al Interamerican Pensii, Besim Jawad.
Piata potentiala este estimata la 3,4 milioane persoane, din care 2,3 milioane persoane cu vârsta pâna la 35 de ani (care trebuie sa adere în mod obligatoriu), si 1,1 milioane persoane din grupa de vârsta 36-45 de ani, care vor opta sa adere la un fond autorizat (60 la suta din totalul de 1,8 milioane persoane eligibile, cu vârsta de 36-45 de ani).
Piata romaneasca a fondurilor de pensii private obligatorii va fi dominata de un numar limitat de mari jucatori, iar dupa încheierea campaniei initiale de aderare este de asteptat o concentrare în acest sistem, asa cum s-a întâmplat peste tot în Europa Centrala, unde au ramas câte 5-10 fonduri fata de 15-20 initial, a declarat marti, într-o conferinta de presa, directorul general al companiei Interamerican Pensii.
Dupa o luna de campanie, ING a acaparat 40% din piata, Allianz - 20,7%, Aviva - 10%, Generali - 9,5%, Interamerican - 6,2%, AIG - 4,8%, BT Aegon - 2,1%, BRD - 1,7%, Omniasig - 1,1%, OTP - 0,8%, iar celelalte fonduri autorizate au adunat impreuna 1% din piata.
Rezultatele obtinute în aceasta prima faza a campaniei par sa fie strâns legate si de canalele puternice de distributie pe care le-au dezvoltat fondurile pentru produsele proprii. ING domina piata din acest punct de vedere, cu 43.777 agenti de marketing autorizati, urmat de Aviva - 32.299, Allianz - 23.220, Interamerican - 14.068, Omniasig - 13.889, Generali - 10.967, AIG - 9.077, în timp ce fondurile Marfi si Zepter nu aveau pe 18 octombrie, la o luna de la demararea campaniei, niciun agent de marketing autorizat.
Pana in prezent, au fost autorizate 18 fonduri de pensii private obligatorii, administrate de Omniasig Pensii, Interamerican, Prima Pensie Fond de Pensii SA, AIG Fond de Pensii SA, ING Fond de Pensii SA, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Private SA, BT Aegon Fond de Pensii SA, Generali Fond de Pensii SA, BRD Fond de Pensii SA, OTP Fond de Pensii SA, BCR Administrare Fond de Pensii SA, Bancpost Fond de Pensii SA, KD Fond de Pensii SA, AG2R, Marfin Fond de Pensii SA, MKB Romexterra Fond de Pensii SA, Zepter si Allianz - Tiriac Pensii Private SA.
Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©
.