Fondurile de pensii private obligatorii din Romania isi vor axa investitiile pe piata autohtona, dar ar putea fi tentate de plasamentele cu maturitate scurta, din ratiuni comerciale, a declarat, intr-o conferinta de presa, noul director de investitii al fondului de pensii Interamerican, Radu Craciun, citat de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.
"Momentul demararii fondurilor de pensii (primavara lui 2008) va oferi oportunitatea obtinerii unor randamente nominale mai mari decat cele prognozate initial si o focalizare preponderenta pe piata locala", a afirmat Craciun. Reprezentantul Interamerican a atras atentia insa ca modul in care este conceput sistemul de evaluare a activitatii fondurilor de pensii si modul in care publicul percepe performanta unui fond de pensii ar putea stimula o focalizare atipica pentru un fond de pensii, pe instrumente cu maturitate scurta.
In opinia sa, leul isi va relua aprecierea in raport cu euro in a doua jumatate a anului 2008, iar eventualele plasamente pe pietele externe ale fondurilor de pensii vor trebui sa "bata" randamentele locale plus aprecierea leului, ceea ce le va face putin atractive, cel putin in primul an.
"Nu vor fi foarte multe fonduri de pensii interesate sa investeasca afara in primii ani si o vor face in active cu randamente foarte mari, dar si asa vor fi erodate de aprecierea leului", a apreciat Radu Craciun. Pe de alta parte, considera directorul de investitii de la Interamerican, nivelurile de intrare la bursa autohtona pentru fondurile de pensii ar putea fi foarte atractive, iar pe termen lung randamentele vor fi foarte bune.
Potrivit reprezentantului Interamerican, cresterea generalizata a dobanzilor ar trebui sa aiba un impact negativ asupra Bursei si sa duca cotatiile actiunilor in jos, facandu-le atractive la cumparare pentru fondurile de pensii. "Nu vom vedea o decolare reala a Bursei inainte de a doua jumatate a anului 2008", a spus Radu Craciun.
El a a mai precizat ca randamentele nominale vehiculate pana acum pentru fondurile de pensii, de sapte la suta anual, sunt foarte conservatoare.
Conform legii, fondurile de pensii trebuie sa investeasca cel putin 55 la suta in instrumente cu risc scazut, de tipul titlurilor de stat.
In conditiile in care Banca Nationala a Romaniei va fi nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara, pentru a limita deprecierea leului pe termen scurt, a descuraja creditarea si a stimula economisirea, randamentele titlurilor de stat ar putea fi tot mai atractive si ar putea ajunge chiar la noua la suta pe an, a aratat directorul de investitii de la Interamerican.
Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©
.