ING Fond de Pensii a luat act de diferite încercări de a distorsiona piaţa pensiilor private prin mecanismul loteriei, o piaţă care a fost deja reglementată pe acest subiect. ING consideră că orice fel schimbare propusă acum, pe ultima sută de metri, ar încălca regulile competitivităţii şi ale unei pieţe libere.
"Un calcul simplu arată că situaţia de concentrare firească a pieţei nu se va schimba nici după propunerea sugerată de sindicate. Primii trei administratori vor avea oricum peste 60% din piaţă în ambele variante, ceea ce arată în mod evident că aceste iniţiative vizează de fapt creşterea artificială a fondurilor mici şi nu eliminarea situaţiei de concentrare invocată de sindicate", spune Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii.
"Considerăm că nici măcar această alocare către fondurile mici nu va susţine dezvoltarea firească a pieţei, întrucât estimăm că aceste fonduri nu vor putea atinge limita minimă impusă de lege, de 50.000 de participanţi în trei ani. Pericolul real în acest caz este ca participanţii la aceste fonduri să fie de fapt o monedă de schimb, care va genera profituri substanţiale pentru administratorii mici şi pierderi pentru participanţi".
"În continuare atragem atenţia că schimbarea regulilor jocului, deja acceptate de altfel, la momentul la care sistemul este gata de a fi lansat, trimite un semnal negativ puternic în plan internaţional, România fiind percepută ca o ţară cu un climat legislativ instabil, faţă de care investitorii străini îşi vor pierde interesul, cu efecte negative asupra economiei naţionale şi a balanţei de plăţi externe".
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©
.