Ultimul lucru de care are nevoie acum lumea este o revenire la preturile ridicate ale energiei si la profituri mai mari pe bursă, dar cred că asta se va întâmpla în următoarele 6-7 luni, adică până la finalul anului. Modelul analitic al Saxo Bank indică rareori schimbări semnificative în prognoza pe termen lung, dar trimestrul acesta este putin diferit. Nu doar că ne asteptăm la o crestere semnificativă a profiturilor, dar vom vedea si preturi mai mari la aur si energie.
Factorii care influentează această evolutie sunt omniprezenti. Modelul predictiilor analitice este bazat pe o anumită întârziere a efectelor: gânditi-vă la fiecare dată economică, apoi la felul în care fiecare piată începe să descrie propria sinusoidă în grafic. La un moment dat, aceste sinusoide se mută într-o directie, de această dată se duc în sus, în al doilea semestru al lui 2015.
Cea mai importantă stire este că suntem aproape de cele mai scăzute niveluri ale dobânzilor pe plan global – acest lucru va avea un impact asupra actiunilor, titlurilor de stat si distibutiei asseturilor pe următorii 5 ani si vom vedea, probabil, o inversare de situatie în raportul profit/performantă fată de nivelul înregistrat de când a început criza economică.
Mărfurile vor supraperforma: marja de crestere se va duce în sus cu încă 100 puncte de bază, înainte ca recesiunea să ajungă din nou în Europa, iar SUA să înceapă să flirteze cu ea, pe la începutul lui 2016.
Iată cum vor arăta titlurile prin ziare, în următoarele 6-7 luni:
Titlurile de stat din SUA, Germania si statele dezvoltate din UE vor fi cu 100 puncte de bază mai scumpe până si în ultimul trimestru 2015, pentru ca apoi să ajungă la un nou minim în semestrul I din 2016
titeiul WTI va ajunge la 70-80 USD/baril, aducând profituri frumoase celor care investesc în energie
Dolarul american va ajunge la 1.18/1.
20 în raport cu euro, intrând apoi într-o perioadă mai lungă de slăbiciune
Aurul va fi performerul de top dintre mărfuri – întrevedem un pret de 1425/35 per uncie până la sfârsitul anului
Timpul – marea necunoscută
Ne apropiem de al 7-lea an consecutiv de niveluri scăzute – ceea ce înseamnă că suntem în al 7-lea an de crestere pe pietele de actiuni. Toti indicii de valorizare sunt peste valorile neutre. Iată de ce mi-am vândut toate asseturile de tip venit fix, mi-am mărit expunerea pe aur si vreau să cumpăr actiuni la companiile de minerit – o expunere mărită, de fapt, pe toate mărfurile, peste ceea ce aloc în mod obisnuit.
A rămâne la zero nu mai este o optiune pentru economia reală în următoarele 18 luni. Mă astept ca ciclul de business să-si revină, cu surle si trâmbite, după sapte ani de hibernare.
de Steen Jakobsen
Despre Steen Jakobsen
Steen Jakobsen a fost numit în functia de Economist sef al Saxo Bank în Martie 2011. Jakobsen s-a întors la bancă după o absentă de doi ani. În acest timp a fost Chief Investment Officer pentru Limus Capital Partners. Înainte de plecarea sa de la începutul lui 2009, Jakobsen a fost timp de aproape nouă ani Chief Investment Officer la Saxo Bank. Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experientă în domeniul tranzactiilor particulare si investitiilor alternative.
În 1989, după terminarea studiilor de economie la Universitatea din Copenhaga, si-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, sef al Departamentului de Vânzări si Optiuni. În 1992, s-a alăturat Chase Manhattan în London ca VP, Head of Scandinavian Sales, si apoi la Chase Manhattan Proprietary Trading Group. Între anii 1995-1997 a lucrat ca Trader si Head of Flow Desk la Swiss Bank Corp., Londra. În 1997 a devenit Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (acum Nordea) la New York până când s-a alăturat UBS din New York în 1999 ca Director Executiv la Global Proprietary Trading Group..